![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie próbuje się zalogować poprzez ajax. Niestety otrzymuje bład w pliku class.php
Fatal error: Call to a member function prepare() on a non-object in line 13 czyli linia gdzie jest: class.php
Może ktoś podpowiedzieć co robię źle? Ten post edytował casperii 7.05.2016, 18:20:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziękuje @rad11 .
Jeszcze mam pytanie odnośnie logowania, bo coś nie idzie. Otóż loguje się poprzez Ajax i tu mam kilka pytań, czy jeśli nie wpiszę loginu i hasła to błędy mam pluć w pliku ajaxowym coś na styl:
czy da radę to zrobić w class.php ? Jeżeli tak to w jaki sposób i jak później przekazać komunikat do ajax: class.php:
ajax.php:
Gdzie i jak powinno wyglądać czy user znajduje się w bazie? w strukturalnym to bym przeleciał pętlą while i sprawdził czy jest większy od 0 i stosowny komunikat. Tylko jak to teraz połączyć tą klase z wstawieniem tego do Ajax. Czy mógłbyś pomóc? Ten post edytował casperii 7.05.2016, 19:42:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, a nie lepiej rzucać json'a jako odpowiedź serwera? np
Ten post edytował CuteOne 7.05.2016, 21:45:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
rad11 co za bzdury wypisujesz, właśnie że db tylko w konstruktorze wypadało zmienić z $this->pdo na db, bo tak zrobił zmienna publiczną tam.
|
|
|
![]()
|
|
@com czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak powinna wyglądać komunikacja pomiędzy dwoma plikami? :
oraz plik ajaxowy.php do którego odwołuje się w pliku index.php. Wiem, że najłatwiej było by po prostu w w pliku ajaxowym bez kombinowania zrobić zapytanie i w zależności czy user istnieje czy nie lub plucie komunikatem jeśli czegoś user nie wpisał i jsonem lub echem wysłać do indexa stosowny komunikat. Ale ja chce to zrobić na classach które są wczytywane do pliku ajaxowego z pliku class.php , czyli musi być komunikacja pomiędzy dwoma plikami ajaxowy.php , class.php a stosowny komunikat wyświetlić w index.php poprzez json lub echo. ajaxowy.php
Rozumiem, że jeśli user nie wpisze loginu lub hasła to mogę pluć komunikatem bezpośrednio z pliku ajaxowy.php np.
ale jak zrobić tą komunikację pomiędzy ajaxowy.php a class. że ajaxowy pobierze wartości przekaże je do class.php i w zależności jeśli user istnieje zwróci zalogowany==true i wtedy ajaxowy tworzyłby sesje? a jeśli user nie istnieje klasa AjaxLogin zwróci zalogowany==false do pliku ajaxowy.php i tu sobie wyświetle odpowiedni komunikat. Myślę, że dobrze kombinuje ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale w czym jest problem bo nie bardzo rozumiem? przecież możesz w jeden metodzie wywołać klasę z innego pliku? tylko najpierw musisz ja wczytać, jak używasz composera to nie musisz się tym martwić, jak nie to ją importujesz, w jakimś głównym pliku a potem przekazujesz obiekt do metody i wykonujesz operacje jaka potrzebujesz
![]() |
|
|
![]()
|
|
@com gdybym nie miał problemu to bym nie pytał się na forum.
w ajaxowym mam tak:
w powyższym pliku chciałbym odebrać informacje z pliku class.php class.php:
Chodzi mi teraz jak przenieść info z 1 pliku do drugiego. AjaxLogin($msg_err); nie działa. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
po pierwsze to nie return, return bo drugi nigdy nie zadziała.
no to
czyli AjaxLogin($value_login, $value_password) powinno zwracać true || false, a komunikaty o błędach przechowujesz w property i w razie potrzeby zwracasz geterem. Ten post edytował com 8.05.2016, 15:16:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 10:26 |