![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy istnieje jakiś magiczny sposób na wyciągnięcie informacji na temat danej stacji z tej mapy: http://www.bp.com/pl_pl/on-the-road/poland...-stacje-bp.html
Potrzebuję wyciągnąć adres i lokalizację (lat, lng). Da się wygenerować PDFa z danymi stacji więc jakieś dojście do danych musi być, tylko nie wiem gdzie. Da się to w ogóle zrobić? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 544 Pomógł: 5 Dołączył: 18.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak myślałem, że może coś z CURLem i XML. Ale możesz mnie naprowadzić gdzie te dane są? Na co patrzeć?
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj dodatek do FireFoxa o nazwie FireBug
Po zainstalowaniu na dowolnej stronie wciskasz F12 i w zakładce HTML masz podany XPATH, 2 wiersz Klikając na dowolny element strony (ale najpierw ikona druga od lewej = prostokąt i kursor myszy) masz podane gałęzie DOM gdzie się znajdujesz na stronie i po tym parsujesz stronę i wyciągasz wyniki. -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Nie widzę tego XPATHa nigdzie. Nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Po wejściu na mapkę na oddaleniu widać w kwadratach liczbę stacji w regionie. Jeżeli wejdę w DOM to dostanę co najwyżej info o tym liczbach stacji w kwadratach a nie konkretnych stacji w danym regionie. Tak mi się wydaje, bo na razie tego nie ogarniam... Chyba jestem na to zbyt głupi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh,
- włącz chorma, - kliknij na dowolny element strony i z menu wybierz Zbadaj element - w oknie który przedstawi strukturę HTML, kliknij na element, którego szukasz i wybierz Copy->Copy as XPATH - wklej ze schowka skopiowanego XPATH'a (powinien wyglądać mniej więcej tak //*[@id="post-main-1191286"]) Ten post edytował CuteOne 7.05.2016, 14:30:06 |
|
|
![]()
|
|
To mi chyba jednak nie pomoże. Nawet jeśli wyciągnę jakiś dane danej stacji to będę musiał to robić ręcznie dla wszystkich stacji. Więc odpada
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To mi chyba jednak nie pomoże. Nawet jeśli wyciągnę jakiś dane danej stacji to będę musiał to robić ręcznie dla wszystkich stacji. Więc odpada ![]() jakie ręcznie, przecież PHP zrobi za Ciebie wszystko, nie takie rzeczy się wyciąga i obrabia -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wydaje mi się, że nie odpowiedziano tutaj na pytanie
kolega pytał o to, jak wyciągnąć adres i lokalizację (szerokość i długość geograficzna) o ile z adresem nie ma tutaj problemu - wszystko można pobrać z tego boksu pod "wyniki wyszukiwania" to z współrzędnymi ja tutaj też nie wiedziałbym jak sobie poradzić, po załadowaniu mapki mam dostęp do np takiego html'a ale jest tam tylko liczba, przepraszam ale gdzie Wy widzicie współrzędne? Owszem można by to tak załatwić, żeby najpierw pobrać te adresy i potem skrypt zrobiłby dla nich współrzędne (geokodowanie) ale nie wiem w jaki sposób chcecie tutaj wyciągnąć te współrzędne tylko z mapki? |
|
|
![]()
|
|
Ale mapka z tej strony nie jest Ci potrzebna,
Potrzebuje z tej strony jedynie adresy a resztę to już załatwia API Google Maps -------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 6 Dołączył: 25.12.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
aa, no okej to się zgadzam, myślałem, że mówicie o jakimś sposobie bez użycia API Google Maps i wystarczy tutaj mapka a ja o czymś nie wiem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 05:48 |