![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam sklep oparty o Smarty. W koszyku swojego sklepu chciałbym dodać dwa checkbox'y do wyboru (faktura vat / paragon). Po wyborze jednej z dwóch opcji w podsumowaniu koszyka chciałbym żeby zwróciło informację co klient wybrał. Obecnie na stronie koszyka zrobiłem:
Natomiast w podsumowaniu:
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co należy do tego dodać, żeby działało poprawnie? Domyślam się, że pierwszy kod z koszyka powinien wysyłać wartość do tabeli, a podsumowanie pobrać wartości jakie wysłano. Z góry dziękuję za pomoc! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przede wszystkim to chyba tutaj powinno być radio? Checkboxy umożliwiają zaznaczenie obu opcji, a Ty chcesz jedną, tak? A co do samego wyświetlenia to musisz po wybraniu opcji i przejściu dalej zapisać gdzieś co wybrał user i w podsumowaniu to odpowiednio przekazać do smartów i wyświetlić. Jak - nie wiem, nie znam Twojego sklepu
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 4.05.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz rację, zależy mi na jednej opcji więc zmienię - dzięki!
Pytanie teraz tylko jak to gdzieś zapisać lub wysłać, a potem przywołać. Z tym mam problem... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Tworzysz/masz już stworzony w koszyku formularz, tam dodajesz pole radio tak jak do tej pory - co do nazwy bym się zastanowił - id[998] jest raczej dziwne
![]() 2. Przy zmianie możesz zapisywać to do ciastka/sesji/bazy np. ajaxem, pozniej przy podsumowaniu pobierać i jak wyżej bawić się w templatce. |
|
|
![]()
|
|
Ok, nie znam praktycznie php stąd moje pytania tutaj..
Obecnie zrobiłem tak jak radziłeś i jest ok:
No ale teraz $_POST mogę umieścić w tym samym pliku *.tpl? pomiędzy znacznikami php? |
|
|
![]()
|
|
Skoro nie znasz w ogóle php to może lepiej najpierw się go troche poucz, albo zleć komuś innemu? w smartach było bodajże {$smarty.post.nazwa_zmiennej}.
|
|
|
![]()
|
|
Uczę się metodą prób i błędów, a jeśli nie rozumiem "definicji" to pytam na forum
![]() Wykonanie sklepu zleciłem firmie, ale teraz chciałbym dodać jedną funkcjonalność. Nie rozumiem, czy polecenie wysłania wyboru powinienem umieścić w samym <input> czy poniżej całej tabelki lub nawet w innym pliku. Dodatkowo, w podsumowaniu zrobiłem tak:
Lub czy powinno to wyglądać tak:
Ten post edytował dnaielpro 4.05.2016, 12:36:06 |
|
|
![]()
|
|
Wg mnie lepiej wygląda:
Pamiętaj tylko, że $dokument musisz przypisać w pliku PHP, czyli $smarty->assign("dokument", >>TWOJA WARTOSC << ); No i też musisz to sobie gdzieś przetłumaczyć. Nie kojarzę tego {translate...}, więc nie pomogę. |
|
|
![]()
|
|
Ok, podsumowanie powiedzmy, że mam ok - translate działa prawidłowo.
Nie bardzo wiem, jak mogę zrobić plik, gdzie to sobie przetłumaczę.. Oraz nie wiem, jak prawidłowo zbudować cały kod w pliku wyboru faktura/paragon. Czy może mi ktoś pomóc w tej kwestii? |
|
|
![]()
|
|
Bez znajomości całego Twojego kodu raczej Ci nikt nie pomoże - jest zbyt dużo możliwości.
Cytat Uczę się metodą prób i błędów To nie jest zbyt dobre podejście - jakieś podstawy trzeba mieć. O ile małą zmianę można tak wprowadzić, o tyle z czymś większym będzie problem. Cytat Oraz nie wiem, jak prawidłowo zbudować cały kod w pliku wyboru faktura/paragon. Tak jak wyżej, nie masz podstaw - nie wiesz jak się za to zabrać. Nie licz na to, że ktoś Ci to napisze za darmo, a sam póki co nawet nie potrafisz zadać dobrego pytania. Nie myśl, że to złośliwość z mojej strony, ale po prostu to nie jest tak łatwe jak się wydaje, bez podstawowej znajomości języka wiele nie zdziałasz. |
|
|
![]()
|
|
Obecnie mam taki problem.
W pliku index.tpl mam taki kod:
a w pliku podsumowaniu mam:
Niestety mimo jakiegokolwiek wyboru wyrzuca mi cały czas odpowiedź 'Paragon'. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:26 |