![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prowadze kilka stron, na zwykłym hostingu. Mam tam też dostęp SSH.. ale się tak zastanawiam, w czym to może być dla mnie przydatne ? ok wiem loguje się na linuxa i mam dostęp do moich plików na ftpie... ale co z tym więcej mogę robić ? Jakieś ciekawe pomysły ?
-------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używanie np. composer, symfony console, laravel artisan i ogólnie skryptów wykonywanych z wiersza poleceń. Przykłady można mnożyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mówiąc już o tym że oszczędzasz czas podczas umieszczania całych stron na stronie oraz podczas ich pobierania.
Zamiast kopiować plik po pliku strony, umieszczasz np. zip, rar, tgz czy tar na serwerze [co trwa szybciej] i następnie dekompresujesz w wybranej lokalizacji. To samo w drugą stronę. Nie mówiąc że możesz w ten sposób robić sobie szybko backupy całych stron. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 212 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O właśnie a jak sie dostać do bazy sql ? I tam cos podziałać albo chociaz zrobić jej backup ?
-------------------- "timeo danaos at dona ferentes"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poleceniem mysql logujesz się do bazy
zrzut bazy robisz przez mysqldump do listy przydatnych poleceń/programów warto dopisać grep'a(szuka treści w plikach) i vim'a(szczególnie przydatny do przeglądania dużych plików - mówiąc dużych mam na takie które mają po kilka GB ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:22 |