|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2016 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jestem dość nowy w programowaniu i tworzeniu stron. Mam strone index.php, do której zaincludowałem header.php, nav.php i stopke.
W nav.php mam menu. Jak mam zrobić hiperłącze? Mam też na serwerze w katalogu głównym plik podstrona.php, jednak link: <a href="podstrona.php"><div class="option">PODSTRONA</div></a> nie działa :/ W phpie inaczej robi się hiperłącza? Dziękuję z góry za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 885 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%)
|
w PHP nie ma czegoś takiego jak hiperłącza, są przekierowania header();
A to co napisałeś będzie działać jeżeli wydrukujesz przy pomocy polecenia echo lub print, lub po za kodem PHP. Takie rzeczy pisze się w innym dziale, bo nie ma nic wspólnego z PHP |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 27.04.2016 Ostrzeżenie: (0%)
|
Przepraszam, za zły dział, proszę moderatora i przeniesienie tematu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
I problem mam nadal :/ Po prostu mam strone index.php. Chciałbym, żeby po kliknięciu w odnośnik, załadowała się strona podstrona.php Strona jest w zasadzie w hmtlu. Ale a href nie działa :/ Dlaczego? Wyskakuje, że pliku nie znaleziono... |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
To widocznie nie masz takiego pliku w danym folderze, pokaż to co naskrobałeś.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 885 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak kolega wyżej.
Porównaj sobie URL pliku index.php z URLem błędu. Jeżeli odnośnik wskazuje do tego samego katalogu co jest index.php to oznacza że nie masz pliku w tym katalogu, a jeżeli do innego, to oznacza powinieneś wskazać ścieżkę bezwzględną np. http://localhost/mojawww/ |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
A najlepiej wyświetl w przeglądarce osobno strony index.php i podstrona.php, a potem wklej tu na forum to, co masz w pasku adresu dla każdego z tych plików. Ułatwisz nam, bo nie będziemy musieli się domyślać. Sorry, jeśli zbyt łopatologicznie, ale napisałeś że jesteś nowy w programowaniu, dlatego tak chyba będzie najprościej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jestem teraz w pracy, jak tylko wrócę do domu, wszystko powklejam! Dzięki za chęć pomocy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Stronkę robię na wordpressie. Mam swój motyw w folderze theme, w którym trzymam plik index, pliki, które chcę includować, takie jak header czy footer i mam tam również podstronę o nazwie "houdini.php". Tutaj kod mojego indexu:
Nav.php, to moje menu. Wklejam kod: w a href podaję po prostu houdini.php i nie wyświetla. Zresztą, to moja stronka: http://michal.legiami.vdl.pl Na operze wyświetla się normalnie, jednak na mozilli rozjeżdża się <hr> w prawo, pod napisem Magicy :/ Chyba doszedłem... Scieżka do pliku powinna chyba wyglądać tak? <a href="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/houdini.php"> Z tym, że teraz wyświetla się pusta strona... (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Co znowu nie tak? To kod podstrony houdini.php:
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Stronkę robię na wordpressie Pewnie nie do końca takiej odpowiedzi oczekujesz, ale zanim na dobre weźmiesz się do poprawiania Twojego szablonu, przeczytaj najpierw czym jest Wordpress i jakie ma możliwości: http://codex.wordpress.org/First_Steps_With_WordPress. Podpowiem tylko, że skoro wpisujesz tekst stron bezpośrednio do plików, to absolutnie nie potrzebujesz do tego Wordpressa. Skoro dopiero zaczynasz, to na początek zostaw go w spokoju i zrób sobie prostą stronę opartą o index.php, w której będziesz includował pliki podstron. Jeśli natomiast będziesz koniecznie chciał zostać przy Wordpressie, to przeczytaj podstawy budowy szablonów: https://codex.wordpress.org/Theme_Development. Wtedy zerknij raz jeszcze na Twój kod i zastanów się, od czego zacząć. Na pewno przyda się to: https://codex.wordpress.org/Debugging_in_WordPress. Włącz wyświetlanie informacji o błędach PHP - to na problem "białej strony". Napotkasz kłopot - pisz na forum. Powodzenia. |
|
|
|
|
|
|
|
Echh, w taki razie zabieram się za czytanie i mam nadzieję, że do tego wszystkiego jakoś dojdę (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Czyli te moje kody są złe?
Uparłem się, żeby zrobić to jednak na WP, mam nadzieję, że wykombinuję, dlaczego nie działa :/ |
|
|
|
|
|
|
|
Uparłem się, żeby zrobić to jednak na WP, mam nadzieję, że wykombinuję, dlaczego nie działa :/ Kombinuj, ale trochę w inną stronę. Pewnie to wiesz, ale Wordpress służy do tego żebyś mógł treść strony dodawać i edytować z poziomu panelu administratora, dlatego pamiętaj, że nie musisz jej wklepywać bezpośrednio do plików .php. Motyw Wordpressa mówi tylko o tym, jak strona ma wyglądać, nie co ma się na niej znaleźć. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 1 Dołączył: 14.05.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Rozumiem, że chcesz dodać nową podstronę?
Stwórz kopię pliku page.php np. page-test.php Na samej górze dodaj:
następnie przejdź do PA, wejdź w edycję strony dla której został stworzony szablon i wybierz dla niej swój szablon podstrony. |
|
|
|
|
|
|
|
Podsumowując:
- Tworzenie linków do stron pozostaw Wordpressowi. - Utworzoną stronę [Page] w panelu admina, możesz w pełni podlinkować na swoim wyglądzie, ale musisz link skopiować. Wordpress w panelu admina generuje adres do stworzonej strony czy szkicu. - W prostych stronach nie potrzebujesz PHP, wystarczy sam HTML. Aha... jeżeli chcesz tworzyć strony bez wiedzy o HTML i PHP, możesz skorzystać z takich serwisów jak www.webydo.com. Ten post edytował Tomplus 28.04.2016, 16:47:48 |
|
|
|
|
|
|
|
Dziękuję Wam bardzo za wszelką pomoc i odpowiedzi (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Czeka mnie jeszcze dużo pracy i nauki, ale strasznie mi się to podoba! Gdyby co, będę pytał (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
I nie chce tworzyć stronek bez wiedzy o hmtl'u czy php, bo dla mnie właśnie ta cała nauka i grzebanie w kodzie, to cała frajda i przyjemność (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Mały sukces osiągnięty (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Wiem, że to bez sensu, żeby tak nieskomplikowaną stronę robić w php i przenosić na WP, ale to był mój cel i chciałem go osiągnąć (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Do każdej podstrony robiłem plik php i dodawałem na początku kod odnoście templatki z nazwą podstrony. W panelu WP dodawałem stronę i jako motyw dodawałem templatkę o danej nazwie. Pewnie da się to zrobić inaczej, zrobić jedną templatkę, która określa tylko i wyłącznie wygląd strony bez zawartości i treści, ale muszę z tym jeszcze pokombinować (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 23:58 |