![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, chciałbym jednym zapytaniem załatwić sprawę pobierania osób z którymi prowadzę najwięcej korespondencji, baza jest prosta:
ID TO FROM MESSAGE DATE Wszystko by było proste gdyby nie fakt, że muszę policzyć wiadomości przesłane do mnie oraz te ode mnie.
W zapytaniu powyżej znam swojego rozmówicę i pobieram korespondencję z nim, ale jak Zadać pytanie, kiedy chcę wybrać ze wszystkich userów? 37 - to moje ID
No i wymyśliłem takie zapytanie, ale pokazuje mi ile jest wysłanych i przysłanych, a chciałbym, żeby rozdzielał to jeszcze na użytkowników Idąc dalej wymyśłiłem coś takiego:
No i wszystko fajnie tylko że pokazuje FROM TO COUNT 1 37 5 37 1 8 co oznacza że razem wysłanych między nami wiadomości było 13, i to jest właśnie sedno sprawy, chcę uzyskać coś w stylu: USER ILOSC_WIADOMOSCI 1 13 Myślałem że UNION właśnie zsumuje mi kolumnę count(m.id) Udało mi się zrobić to w inny sposób
Teraz żeby wiedzieć, z którym użytkownikiem mam wiadomości należy dodać IF
No dobra, doszedłem do czegoś takiego
Otrzymuję tabelę CC USERID czyli ILOŚĆ_WIADOMOŚCI USER Moje pytanie brzmi jak teraz wyciągnąć inne dane tego użytkownika np imię i nazwisko? no dobra udało się, jak by ktoś śledził temat to rozwiązaniem jest
Ten post edytował neo1986kk 15.04.2016, 13:14:41 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 21:04 |