![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Panowie. Od razu uprzedzam, że w MySQL jestem świeżakiem ale ambitnym.
Mam tabelę players a w niej kolumny || nr | player_id | team_id | zawodnik | sezon | pkt || - indeksy mogą się powtarzać, są to linijki statystyczne graczy każdego meczu w sezonie, więc dla każdego player_id istnieje kilka rekordów. Mam również drugą tabelę druzyny a w niej kolumny || team_id | team_name | sezon || - tu również indeksy się powtarzają ale nie ma dwóch identycznych rekordów. Po prostu różne drużyny w różnych sezonach miały różne nazwy. Id drużyny się nie zmienia, ale nazwa tak w zależności od sezonu. I teraz chciałbym z tabeli players wyciągnąć sumy zdobywanych punktów dla poszczególnych graczy w wybranym sezonie (na przykładzie 2015/2016) Z tym sobie jeszcze radzę przez polecenie
I działa wyśmienicie, tak jak tego oczekuję. ![]() Próbowałem kombinować ale niestety wyskakuje mi komunikat Trying to get property of non-object i już nie mam pomysłu co z tym zrobić :/ Ten post edytował czerwus 2.04.2016, 01:12:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powodem może jest brak konsekwencji w deklaracji nazw łączonych tabel, brak nazw tabel w WHERE, GROUP oraz ORDER.
łatwiej ogarniesz kod stosując aliasy nazw, AS to alias = zamiennik długich nazw = skrót
-------------------- Szukam zleceń Symfony, Laravel, Back-End, Front-End, PHP, MySQL ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:50 |