![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Powoli muszę się zmierzyć ze zmianą na php7. Właściciel serwera zapewniał mnie, że zmiana polegać ma w sumie na tym, że zamiast mysql_ będzie mysqli_ Na dzień dobry otrzymałem pierwszy strzał przy kodzie:
pod tytułem: Cytat Warning: mysqli_query() expects at least 2 parameters, 1 given in .... on line 53 Warning: mysqli_fetch_object() expects parameter 1 to be mysqli_result, null given in .... on line 55 Starałem się znaleźć coś po polsku, bo u mnie z angielskim trochę nie tego ![]() Domyślam się tylko, że za niedługi czas całą stronkę szl... trafi, jeśli szybko nie zacznę wprowadzać zmian. Czyli prawdopodobnie cała stronka jest do przepisania na nowo (skok z 5.2 na 7-mkę). Z góry bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Star bardzo dziękuję - chyba ok. Tzn na pewno OK, bo chwilowo mam białą stronę. Wszędzie muszę dokonaćzmian, bo w zasadzie wszędzie mam kody w stylu:
Czy wszędzie mam tak podopisywać, jak podałeś? Miało być szybciej i bardziej wydajnie, a tu wszystko jest do przepisania ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 294 Pomógł: 34 Dołączył: 16.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wcześniej podałeś jaki błąd Ci zwróciło zapytanie mysqli, a mianowicie, że potrzebuję przynajmniej dwóch parametrów, a dostało jeden. Jeśli chcesz się przenieść z mysql na mysqli to musisz zmienić wszystkie zapytania. Chociaż uważam że powinieneś od razu przerzucić się na PDO i myślę że tak też podpowie Ci większość innych użytkowników forum
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze mówiąc nie miałem jeszcze do czynienia z PDO. Nie wiem nawet co to jest i z czym się to je...
Jeśli chodzi o php to zatrzymałem się na 5.2, bo myślałem, że to mi wystarczy... A tu taki strzał... i to akurat teraz... ![]() Czyli mam rozumieć, że kod z mojego drugiego postu (rekordy) jest już ok? WIELKIE dzięki za cierpliwość... ale sam widzisz, że "za chwilę" będę w poważnych opałach... A szkoda by było, bo stronka działa od 2004 roku ![]() //edit 1. Nadal próbuję z tym kodem (rekordy). Gdzieś wyczytałem, że jakieś zmienne muszą być w {} 2. Napisałem od nowa plik odpowiadający za połączenia z bazą/tabelami http://wklej.to/jcaWS lecz niestety mam błąd w linii 51 ![]() O co chodzi? ![]() Ten post edytował bordovy 1.04.2016, 06:36:58 |
|
|
![]()
|
|
Moglbys wklejac jakie bledy wyskakuja ,byloby latwiej
Trzymasz zmienna w cudzyslowiu , mysle ze powinno byc
poza tym mysqli_num_rows , mysqli_fetch_array i mysqli_fetch_row nie potrzebuja dwoch parametrow ,wystarczy mysqli_fetch_array($result) Ten post edytował Star 1.04.2016, 07:44:51 |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem już z tym wcześniej - nic... również biała strona. Pół nocy zarwane...
Gdzieś... coś... (szajse...) //edit W trakcie gdy dawałem odpowiedź i sprawdzałem na serv - edytowałeś posta ![]() ok - wszystko pozmieniałem, jak piszesz.... nadal "łajt sajt" ![]() Ten post edytował bordovy 1.04.2016, 07:51:38 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:39 |