![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ponownie.
Mam problem z dostosowaniem diva z tlem, ktore ma sie powtarzac na osi Y, tak aby bylo doklanie tak samo "dlugie" jak reszta strony. Tutaj daje link do tej "strony" http://proby.esy.es/ Chodzi o te cienie po bokach, zrobilem je na zasadzie divów z background w ktorym umiescilem grafike z repeat-y. Wszystko jest ok, dopóki strona nie zawiera wiecej tresci niz moze wyswietlic okno - wtedy przewijajac strone cienie sie koncza. To moj kod css:
a tutaj html:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 10 Dołączył: 24.04.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim jeśli "calosc" ma stałą szerokość to ja bym zrobił zewnętrznego diva w którym bym dopiero umieścił "calosc" - ten zewnętrzny div niech będzie miała wysokośc auto i overflow auto i powtarzanie background-y i wtedy będzie się rozciągał do wysokości content - w ten sposób będzie na całej wysokości tło a jeśli chodzi o tło to na jednym png(czy jaki tam masz format) zrobić lewą i prawą stronę cieni
a jak chcesz zostać przy tym to zawsze możesz użyc jquery (wysokosc content i ustaw ta sama dla lewej i prawej) contentWysokosc = $("#calosc").height(); $("#lewa").height(contentWysokosc); $("#prawa").height(contentWysokosc); Ten post edytował mariolita 28.03.2016, 15:19:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 103 Pomógł: 2 Dołączył: 6.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przede wszystkim jeśli "content" ma stałą szerokość to ja bym zrobił zewnętrznego diva w którym bym dopiero umieścił "content" - ten zewnętrzny div niech będzie miała wysokośc auto i overflow auto i powtarzanie background-y i wtedy będzie się rozciągał do wysokości content - w ten sposób będzie na całej wysokości tło a jeśli chodzi o tło to na jednym png(czy jaki tam masz format) zrobić lewą i prawą stronę cieni a jak chcesz zostać przy tym to zawsze możesz użyc jquery (wysokosc content i ustaw ta sama dla lewej i prawej) contentWysokosc = $("#content").height(); $("#lewa").height(contentWysokosc); $("#prawa").height(contentWysokosc); Tak wlasnie mam, mam diva "calosc" w ktorym kolejno sa div "left", div "content" i div "right", ale pokombinuje z tym overflow - zupelnie o tym zapomnialem (przerwa kilkuletnia ![]() EDIT: Overflow rozwala mi kompletnie strone :/ EDIT2: Jakieś inne pomysły bez uzycia jquery? Ten post edytował kaźmirz 28.03.2016, 15:26:11 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:before i :after dla #content zamiast #left i #right i ostylowanie tych pseudoselektorów, lub użycie box-shadow dla #content.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
:before i :after dla #content zamiast #left i #right i ostylowanie tych pseudoselektorów, lub użycie box-shadow dla #content. Moglbys przyblizyc mi to :before i :after, najlepiej na przykladzie, bo dlugi rozbrat mialem z htmlem :/ Box-shadow wole uniknac, bo nie wiem czy wszystkie przegladarki to obsluguja (kilka lat temu byl z tym problem :/) Boże jak ciezko wracac do czegos, co sie przerwalo na dlugi czas - myslalem ze latwiej mi bedzie ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dzieki wielkie, zupelnie zapomnialem o selektorach, chociaz uzywam ich chocby :hover :/ A stronka bardzo przydatna, juz laduje w ulubionych. Pozdrawiam EDIT: Co do tego ::before i ::after, to mi jakos nie dziala, zrobilem tak:
i nie ma cienia... EDIT: Jak na razie skorzystalem z box-shadow, bo jak zobaczylem na browsershots praktycznie kazda przegladarka juz to wspiera ![]() Ten post edytował kaźmirz 28.03.2016, 23:01:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 04:40 |