![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witajcie mam bardzo szybkie pytanie/ problem. wymodziłem sobie po krótkim kursie html, stone, która moim zdaniem wygląda dość dobrze, ale przy pomniejszeniu okna widoczna jest tylko część strony i w żaden sposób nie da się tego przewinąć. z góry dzięki za pomoc
kod strony html: CODE <html> <head> <link rel="Stylesheet" type="text/css" href="style.css"/> </head> <div style="width:750px;"> <body> <center> <div id="menu"> <div id="menut"> <font color="white"><b><font face="arial black"><h1>Menu Główne</h1></font></b> </div> </div> <div id="tytul"> <div id="tytult"> <font color="white"><b><font face="arial black"><h1>Jakas Strona ![]() </div> </div> <div id="kontener"> <a> <font face="arial black"> </font> </a> </div> </div> </center> </body> </html> a tu style: CODE body { background-image: url("img/background.jpg"); background-color: #cccccc; } } a { text-decoration: none; opacity: 1; } #kontener { width:1550; height:850px; background:#ffffff; opacity: 0.8; position: absolute; top: 150px; right: 300px;; } #menu { position: absolute; right: 0px; top: 0px;; background:#B22222;; height:1000; width: 300; opacity: 0.9; } #menut { height:530; position: absolute; top: 0px; right: 30px;; opacity: 0.9; } #tytult { height:30; position: absolute; top: 50px; right: 820px;; opacity: 0.9; } #links { height:530; position: absolute; top: 160px; right: 50px;; opacity: 0.9; } #tytul { position: absolute; top: 0px; right: 300px; width: 1550px; height: 150px; background: dimgrey;; opacity: 0.9; } |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolejność tagów masz pomieszaną, pomiędzy head, a body nic nie powinno się znajdować. Ten div powinien być w body.
Kod </head>
<div style="width:750px;"> <body> <center> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 27.08.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 25 Dołączył: 22.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oparłeś wszystko na position: absolute więc czego oczekiwałeś?
Przestarzałe znaczniki robienia stron (<center>, <font>), aż nasuwa się wrażenie, że sam nie wiesz co napisałeś, albo wybitnie nieaktualny "szybki" kurs przerobiłeś. Jaki sens ma ustawienie div'a o szerokości 750px skoro elementy wewnątrz niego mają pozycje absolutne? Proponuje zobaczyć przykładowe szablony, chociażby tutaj: - http://www.w3schools.com/html/html_layout.asp -------------------- Słaba znajomość (ale się staram): HTML5, CSS3, JavaScript, SQL, Access
|
|
|
![]()
|
|
gdy używałem pozycji relatywnych elementy odstawały od krawędzi. przy tym co zrobiłem nie da się dodać suwaków?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 25 Dołączył: 22.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Słaba znajomość (ale się staram): HTML5, CSS3, JavaScript, SQL, Access
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 110 Dołączył: 18.09.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To co zrobiłeś jest po prostu źle napisane i tak się nie pisze szkieletu strony więc nie ma co przerabiać aby były suwaki
![]() Zastosuj się do rad Koodo218 oraz przerób aktualny kurs html5. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Zgodnie z tym co znalazłem w kursach napisałem nowy szkielet i nieco uporządkowałem całą strone. teraz wszystkie pozycje są na relative (no prawie) i wszystko działa że aż miło. Pozdrawiam
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 18:36 |