|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cześć, robie apkę typu organizer i zastanawiam się nad tym czy tworzyć osobną tabelę w bazie dla modelu PRIORYTET. Wartości (czyli np. niski, normalny wysoki) nie będą się zmieniać więc czy opłaca się tworzyć tabelę w bazie do tego czy lepiej zapisać to gdzieś w aplikacji. Zamierzam pisać w Laravelu.
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jak nie ma innych powiązań tylko występuje w jednej kolumnie to nie ma większego sensu. Ja robię to w PHP jako SPLEnum żeby ładnie na obiektach pracować, a w bazie może być enum, int jak wygodnie.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.03.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Powiązania będa gdyż zadania będą powiązane z priorytetami. Myślałem po prostu aby w tabeli 'zadania' mieć pole priorytet typu int. A potem odzczytywać z aplikacji konkretne wartości. Ale chyba zrobie normalnie tabelę, będzie przejrzyściej no i może kiedyś te dane będą modyfikowane w jakiś sposób..
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 421 Pomógł: 310 Dołączył: 18.04.2012 Ostrzeżenie: (0%)
|
1. Dane niezmienne nigdy nie są "niezmienne". (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
2. Spójność danych Temu optowałbym za bazą. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja lubię takie mini konfiguracje trzymać w jakimś nadrzędnym kontrolerze.
Ma to kilka plusów: - o wiele szybciej jest dodać pole do klasy aniżeli robić tabelę i model do tego - łatwo edytować - ustalasz format tablicy ręcznie - jest też szybciej zrobić jakiś wyjątek, np. jeżeli jeden użytkownik miałby mieć o jeden priorytet więcej do wyboru to wystarczy prosty if w konstruktorze, robiąc to na bazach już musiałbyś się pokusić o drugą tabelę - łatwy dostęp ($this->), w CI dostęp jest także w widokach choć staram się przekazywać jawnie taką zmienną aby była dostępna pod $var. Do minusów: - problem jest z dostępem do takiej tablicy z modeli (nie wiem jak w Laravel ale w CI troszkę trzeba się pomęczyć) - ogólnie brzydko to wygląda gdy w takich kluczowych plikach są takie "własne wartości", pół biedy jak po angielsku (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował markonix 22.03.2016, 10:03:34 |
|
|
|
|
|
|
|
Ok, dzięki za odpowiedzi, póki co zostanę chyba przy opcji z tabelą.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.12.2025 - 20:24 |