Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Imap - wielkość plików
szubi95
post 20.03.2016, 12:05:39
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć!

Piszę małą aplikację, której zadaniem jest pobieranie maili z danej skrzynki, formatowanie jej i przesyłanie do chmury(np Dropbox). Odnośnie formatowania:

- tekst zapisywany w formacie html
- załączniki(rar, zip) rozpakowywane do danego folderu
- całość przesyłana

i tutaj pojawia się moje pytanie:

Czy dla php wielkość powyżej 20Mb będzie miała tutaj znaczenie(określony czas wykonywania skryptu)? Np jakbym chciał taki załącznik 200mb pobrać, rozpakować i przesłać do chmury? Czy lepiej coś takiego pisać w innym języku?

Pozdrawiam,
szubi
Go to the top of the page
+Quote Post
kajzur
post 20.03.2016, 22:46:55
Post #2

-----

Cześć,
ogólnie pewnie będzie miał znaczenie. Zrób to może tak że pobranie elementów wydeleguj do jakiejś kolejki zadań.. Np Celery tongue.gif

Ten post edytował kajzur 20.03.2016, 22:57:08

--------------------
Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
+Quote Post
szubi95
post 23.03.2016, 15:24:13
Post #3

-----

A czy mógłbyś mi to troszkę rozwinąć? Jakiś mały przykład z php?
+Quote Post
kajzur
post 23.03.2016, 17:02:28
Post #4

-----

W swoim pliku z PHPa stwórz tylko tablicę z danymi które pozwolą jednoznacznie określić jaki plik należy ściągnąć (np. nazwę czy ID wiadomości email). Taką mapę podajesz jako parametr do zadania w Celery. Zadanie w Celery to kawałek kodu w Pythonie który pobierać będzie Ci ten plik na podstawie podanych parametrów.
Celery to implementacja kolejki zadań, więc kilka plików może być jednocześnie pobieranych a jeśli zadań jest zakolejkowanych więcej niż jest workerów które je przetwarzają - będą one czekać w kolejce. Nie musisz martwić sie czasem wykonania bo dzieje się to asynchornicznie.

Pierwszy lepszy klient do Celery w PHPie -https://github.com/gjedeer/celery-php

--------------------
Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
+Quote Post
destroyerr
post 23.03.2016, 20:06:57
Post #5

-----

Cytat
Czy dla php wielkość powyżej 20Mb będzie miała tutaj znaczenie(określony czas wykonywania skryptu)? Np jakbym chciał taki załącznik 200mb pobrać, rozpakować i przesłać do chmury? Czy lepiej coś takiego pisać w innym języku?

Tak, będzie miało znaczenie. Będzie miało znaczenie dla każdego dowolnie wybranego języka. Natomiast czas pobierania i wysyłania pliku przez sieć będzie na tyle duży, że szybkość środowiska w jakim to wykonasz schodzi na drugi plan. Rozpakowywanie też nie będzie wolniejsze od innych środowisk bo i tak nie jest zaimplementowane w php. Jeżeli znasz php to nie ma potrzeby szukać innych języków.
+Quote Post
kajzur
post 13.04.2016, 21:32:57
Post #6

-----

Odkopuję gdyż napisałem na temat kolejek wpis na blogu, więc może się przydać - https://mmazur.eu.org/asynchroniczna-kolejk...ej-pliki-wideo/

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.07.2025 - 19:56