![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Bardzo proszę o pomoc. Instaluje moodle pod Fedora. Pod koniec instalacji otrzymuje komunikat: Warning: require_once(./lib/setup.php): failed to open stream: No such file or directory in /opt/lampp/hatdocs/moodle/config.php on line 26 Fatal error: require_once(): Failed opening required'./lib/setup.php' (include_path='.:') in /opt/lampp/hatdocs/moodle/config.php on line 26 Plik setup.php istnieje w katalogu /lib A o to konfiguracja pliku config.php ----------------------- <?php unset ($CFG); global $CFG; $CFG = new stdClass(); $CFG->dbtype = 'mariadb'; $CFG->dblibrary = 'native'; $CFG->dbhost = 'localhost'; $CFG->dbname = 'moodle'; $CFG->dbuser = 'user1'; $CFG->dbpass = 'password'; $CFG->prefix = 'mdl_'; $CFG->dboptions = array ( 'dbpersist' => 0, 'dbport' => ", 'dbsocket' => ", ); $CFG->wwwroot = 'http//localhost/moodle'; $CFG->dataroot = '/opt/lampp/moodledata'; $CFG->sdmin = 'admin'; $CFG->directorypermissions = 0777; require_once(dirname('_FILE_') . '/lib/setup.php'); Czy ktoś mógłby mi pomóc i wskazać gdzie mam błąd? Pozdrawiam i dziękuję |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest w /opt/lampp/hatdocs/moodle/lib/setup.php ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 31.10.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w /opt/lampp/htdocs/moodle/lib jest plik setup.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jak z tą ścieżką? Raz podajesz hatdocs, innym razem htdocs (to akurat standard).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
oczywiście pomyłka.
Jest htdocs |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to jakim cudem w logasz masz "hatdocs"
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może je przepisywał?
![]() |
|
|
![]()
|
|
Nie strasz mnie
![]() |
|
|
![]()
|
|
Uwaga!!
Przepisywałem ale nie bedę się rozwodził dlaczego tak musiałem postąpić. Nawet nie zauważyłem że zrobiłem literówkę. Wpisując ścieżki pod Linuxem jakoś mi się to nie przytrafia. Rozumiem że Panowie nie chcecie Tworzyć nowego tematu pod nazwą "czemu nie wyciął i wkleił" ![]() Zatem kontynuując mam problem z takimi Warningami. Jeśli macie Panowie jakąś poradę to poproszę. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
wywal ' z "'_FILE_'"
|
|
|
![]()
|
|
Aktualnie po poprawce w config.php jest:
require_once(dirname(_FILE_) . '/lib/setup.php'); A tak pokazuje: Notice: Use of undefined constant _FILE_-assumed'_FILE_'in /opt/lampp/htdocs/moodle/config.php on line 26 Warning: require_once(./lib/setup.php): failed to open stream: No suchfile or directory in /opt/lampp/htdocs/moodle/config.php on line 26 Fatal error: require_once(): Failed opening required './lib/setup.php' (include_path='.:') in /opt/lampp/htdocs/moodle/config.php on line 26 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie _FILE_
A: __FILE__ -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki...o to chodziło.
Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 15:57 |