![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Cheyou- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
witam!
jak sprawdzić wewnętrzne IP użytkownika tzn. IP w lokalnej sieci? wiem że się jakoś da tylko nie bardzo wiem jak :/ $REMOTE_ADDR pokazuje mi zewnętrzne IP [wszystkich użytkowników danej sieci...] widziałek kiedyś na jakiejś stronce swoje lokalne IP tylko nie wiem jak było sprawdzane... :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Nie da sie sprawdzic wewnetreznego IP, bo nie ma go w wysylanym pakiecie
2. No chyba ze proxy dodaje naglowek HTTP z adresem IP wewnetrznym (jakos tak to bylo:)) -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
HTTP_X_FORWARDED_FOR
-------------------- |
|
|
-Cheyou- |
![]()
|
Goście ![]() |
dzięki wielkie - działa ;-)
nigdzie nie umiałem tego znaleźć, a byłem pewny że jakoś się dać musi ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
p.s. A po co Ci wysyłać wewnętrzne ip serwera? Tak z ciekawości pytam;)
|
|
|
-Cheyou- |
![]()
|
Goście ![]() |
nie serwera a użytkownika...
w moim mieście większość ludzi ma neta z jakiejś sieci lokalnej... powiedzmy że wykorzystam tą zmienną przy statystykach ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 158 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To coś mi sie wydaje że Ci to nie będzie działać... nie ma takiej możliwości... przynajmniej z mojego punktu widzenia. Musiałyby byc te dane wysyłane przez przeglądarke a coś mi się wydaje że nie są. A przynajmniej ja napewno nie wysyłam;) Testowałeś to już może? Sprawdź i napisz rezultaty.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 743 Pomógł: 0 Dołączył: 11.11.2003 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja mam neta z kablówki ... i jesli nie zastosuje HTTP_X_FORWARDED_FOR to mam takie samo IP jak mój kumpel ... a jak zastosuje to pokazuje moje REAL IP
-------------------- Słońce zachodzi ... kolejna noc nadchodzi ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ludzie, robicie widły z igły.
Jeśli X_FORWARDED nie jest przekazywane, to bierzemy REMOTE_ADDR i po sprawie - nie wpadajmy w paranoję identyfikowania każdego bitu... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat(scanner @ 2005-01-14 09:43:04) Ludzie, robicie widły z igły. Jeśli X_FORWARDED nie jest przekazywane, to bierzemy REMOTE_ADDR i po sprawie - nie wpadajmy w paranoję identyfikowania każdego bitu... Ojej... chyba się nie uraziłeś... a podobno jest to forum dla poczatkujących a ja się chciałem tylko upewnić jak działa ta zmienna. Teraz już wiem na 100% że chodzi o ip wewnetrzne usera a nie serwera czyli tak naprawde nie zawsze się da wyciagnąć. A Twoja wypowiedź że "bierzemy REMOTE_ADDR" jest tu zupełnie nie na miejscu... co ma piernik do wiatraka skoro mówimy o wewnętrznym? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co jesli user jest za podowjnym, potrojnym NATem? Pokaze wszystkie kolejne adresy czy tylko jeden? Ktory z nich?
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 21:13 |