![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
po w. w. zmianie na maila otrzymuję komunikat bez polskich liter "Treść maila" w pliku php zmieniłem na utf-8 plik edytowałem w notatniku i zapisałem również w formacie utf-8 ![]() Jak już napisałem to się od razu podpytam. Jak w polu w.w. body uzyskać przejrzyście linijka po linijce określone pola z tablicy POST ? Imię i nazwisko <wartość pola> itd... Chwilę poszukałem i wiem już jak uzyskać to co chciałem, jeśli chodzi o polskie litery to znalazłem tu Temat: PHPMAILER Brak polskich znakow w mailu a dane z formularza należało wpierw przechwycić a dopiero później je umieszczać w body. Jednak mam problem, w momencie jak próbuję wstawić wartość "e-mail" czyli adres e-mail podawany w formularzu skrypt php się nie wykonuje. Najpierw przechwyciłem w sendmailform.php3 $imie_i_nazwisko = $_POST['imie_i_nazwisko']; $telefon = $_POST['telefon']; ..... itd następnie w body $mail->Body = Imię i nazwisko: "$imie_i_nazwisko, Telefon: $telefon, .... itd"; wszystko fajnie ale jak próbuję dodać e-mail podawany w formularzu $e-mail = $_POST['e-mail']; i w body na końcu dodam $mail->Body = "$imie_i_nazwisko, $impreza, $e-mail"; to skrypt się nie realizuje a echo 'zawartość tabeli $_POST'; print_r($_POST); zwraca tą wartość zawartość tabeli $_POSTArray ( [email] => phpmailer@domena.pl [impreza] => Polska - Szczecin i Woliński PN: 13 - 17.06 [imie_i_nazwisko] => Stanisław Mackiewicz [data_i_miejsce_urodzenia] => 13.11.1979 [adres_zamieszkania] => wwwwwwww [e-mail] => info@it-pomoc.com Ten post edytował stas13111979 12.03.2016, 11:37:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj sobie zrobić tak jak jest tutaj A tak na marginesie to ciężko wywnioskować z Twojego postu co tak naprawdę Ci nie działa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 8.03.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jedyny problem jaki mam już z tym skryptem to to, że nie mogę uzyskać w body zmiennej e-mail, inne zmienne ładnie wysyłają się na maila (imię nazwisko, telefon, adres. itp.), w momencie jak dodam:
$e-mail = $_POST['e-mail']; i w body na końcu $mail->Body = "......., ......., $e-mail"; to się skrypt wiesza i staje na tej zmiennej, nie wiem dlaczego echo 'zawartość tabeli $_POST'; print_r($_POST); wyrzuca tą zmienną (jest to adres e-mail osoby rejestrującej się), jednak przechwycenie i umieszczenie jej w body blokuje wykonanie skryptu. Jest to jedyna zmienna której nie mogę umieścić w body (treści maila). Jest ona tak samo wpisywana w formularzu jak pozostałe. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamień wszedzie $e-mail na $email.
I jeszcze to do poczytania: http://php.net/manual/pl/language.variables.basics.php Ten post edytował kapslokk 14.03.2016, 10:34:18 |
|
|
![]()
|
|
wiem że będę męczący ale ...
wydaje mi się że zmienna mail została zdefiniowana w formularzu uruchamiającym skrypt php i biblioteki phpmailer <input type="hidden" name="email" value="phpmailer@domena.pl"> i należało by tą linijkę skasować |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie uzywaj nazw zmiennych z
bo to nie jest zmienna $e-mail tylko to jest zmienna $e minus mail -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Trzeba było od razu użyć nowszego notatnika, też to właśnie zauważyłem jak sobie N++ zainstalowałem.
Zmieniłem w formularzu z Kod <tr><td width="40%" class="tekst2"><div align="right">e-mail</div></td><td width="2%" height="30"></td> <td width="58%"><input name="e-mail" type="text" id="e-mail" size="30" maxlength="30"></td></tr> na: Kod <tr><td width="40%" class="tekst2"> <div align="right">Twój adres e-mail</div></td><td width="2%"></td> <td width="58%" class="tekst2"> <input type="text" name="mailowy" maxlength="50" size="20"></td></tr> i działa bez zarzutu. Dziękuję wszystkim za cierpliwość i pomoc w rozwiązaniu problemu. Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 16:03 |