![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 13.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
potrzebuje połączyć bazy danych. W jaki sposób pominąć rekordy, które się powtarzają? W tabeli users o tych samych rekordach username. Otrzymuje komunikat: #1062 - Duplicate entry 'przykladowynick' for key 'username' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 9 Dołączył: 16.06.2007 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co piszesz a w zasadzie z tego co się domyślam to w tabeli docelowej masz zdefiniowaną unikalność na polu username i ten błąd pojawia Ci się podczas dodawania nowego rekordu do bazy w momencie kiedy istnieje już inny rekord o takiej samej nazwie.
Co możesz zrobić? - Zdjąć unikalność na kluczu w tablicy docelowej - Dodać jakiś prefix lub innego rodzaju element do treści która Ci się powatrza tak aby została stworzona nowa wartość może to być np. liczba która ulega inkrementacji czyli, nieunikalny_username_1 Możesz oczywiście jeszcze pobierać z tabeli źródłowej tylko elementy które się nie powatarzają, możesz to uzyskać za pomocą DISTINCT lub GROUP BY oto przykładowe zapytanie, ponieważ nie podajesz struktury to będzie strzał w ciemno.
albo
-------------------- Odpowiedziałem? Pewnie streamuję http://livecoding.tv/galileoprime.
Chcesz abym odpowiedział właśnie na Twoje pytanie? Napisz do mnie wiadomość prywatną, prócz odpowiedzi możesz zobaczyć jak rozwiązuję Twój problem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm… a INSERT IGNORE/… ON DUPLICATE KEY UPDATE?
Ten post edytował Comandeer 7.03.2016, 18:46:19 -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 16:37 |