![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Kombinuje drugi dzień i nie mogę wymyślić jak to zrobić. Mam kilka zupełnie różnych patternów w 1 tablicy (przykładowy '/^[a-zA-Z0-9\-\_]+\/[a-zA-Z0-9\-\_]+(,[0-9]+)(,[0-9]+)(,[a-z]{2})?.htm$/'). Dla każdego patternu w drugiej tablicy mam określone co znajduje się na jakiej pozycji wyszukiwania funkcją preg_match(). Dla powyższego patternu mam np array('1'=>'catid', '2'=>'newsid', '3'=>'lang'). Następnie pobieram adres URL i preg_matchem (z odpowiednim patternem) rozbijam sobie adres na interesujące mnie składowe. Pytanie: Mam pattern, mam numer pozycji z tablicy wyników preg_match na których występują zmienne - jak użyć pattern do zmiany zmiennej występującej np na pozycji nr 2 (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) ? Teoretycznie można pobrać zmienną i potem zrobić zwykłe str_replace ale w tym przypadku to mało bezpieczne rozwiązanie. Ktoś może podsunąć pomysł jak użyć 1 patternu najpierw do wyszukania a potem podmiany ? pozdrawiam Grzegorz |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.09.2025 - 04:35 |