![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie z racji tego, że nie ogarnąłem MVC to na chwilę obecną sobie odpuściłem i postanowiłem pisać stronę opartą o smarty.
Zresztą jest to mały serwis logowanie, rejestracja więc zrobię to po staremu - smarty.
Czy powyższy kod jest optymalnie napisany? Nie zawiera błędów? Druga sprawa to nie wiem czemu nie wczytuje mi podstrony test. index.php?w=test plik test.tpl znajduje się w templates plik test.php znajduje się w controller Ten post edytował casperii 6.03.2016, 23:18:42 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) Uzywanie smarty nie wyklucza posiadania MVC.
2) Uzywaj basename() do w 3) A niby czemu ma ci wczytac strone test? W kodzie co tu pokazales nigdzie tego nie robisz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor zedytowałem:
$page=basename($_GET['w']); czy teraz dobrze ? ![]() rozumiem że to : powinno wyglądać teraz tak: |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Powiedzmy.
Po co ten case w tym IF?? Przeciez jak IF jest spelniony to page istnieje i po grzyba jeszcze to caseowac? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor czyli twoim zdaniem to:
powinno wyglądać tak:
może i faktycznie jest zoptymalizowany kod, ale czy bezpieczniejszy? |
|
|
![]()
|
|
Tak, tak powinno wygladac.
A co niby twoim zdaniem dodaniem tam zbednego case w jaki sposob wplywa na bezpieczenstwo? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Czy bezpieczniej nie wiem, ale kiedyś uczono robić na case'ach :-)
|
|
|
![]()
|
|
Tak, ale na caseah miales porownywac zmienna do jakiejs wartosci... A ty tutaj porownywale czy zmienna $page rowna sie zmiennej $page... Ot mi bezpieczenstwo
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
@nospor postanowiłem powrócić do swojego "szkieletu" strony:-) i oprzeć go o smarty (na razie MVC na bok).
zauważyłem jak dla mnie poważny błąd w tej składni - mianowicie, dołączam do index.tpl owy plik: który to zostaje przekazany do
a następnie wczytany w index. OK wszystko działa. Ale np jak wywołam sobie index.php?w=test <-- to mi ten test wczyta w index tak jakby 2 x. Domyślam się , że pliki includowane mogę sobie w inny katalog wstawić, tak aby wykraczał poza "controller" ale czy i w jaki inny sposób zapobiegać takim "jajom" ![]() Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć od ekspertów po co się stosuje taki kod na początku pliku:
Oczywiście wiem, że eregi już jest przestarzałe i można zastąpić to strstr(); nikt nie zna odpowiedzi? Ten post edytował casperii 27.03.2016, 23:14:01 |
|
|
![]()
|
|
Poprostu ktos przekierowuje start.php na index.php . A po grzyba to robi to sie jego spytac. Moze kiedys to start.php byl glownym plikiem a teraz juz tego nie chce
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:00 |