![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej. Mam problem dotyczący zapisu imienia i nazwiska do bazy danych, otóż mam dwa form, a w nim dwa textboxy:
imię: <input type="text" name="imie"> autor: <input type="text" name="autor"> Dla nich mam zapis w bazie: $sql = "INSERT INTO bans(screen, id, imie, data, autor) VALUES ('{$imgData}', '{$_FILES['userfile']['name']}','".$_POST['imie']."',now(),'".$_POST['autor']."')"; W pola wpisuję imię jak i nazwisko. Ale po: $sql2 = "SELECT imie FROM bans WHERE id=" .$_GET['id'] . ";"; $sql4 = "SELECT autor FROM bans WHERE id=" .$_GET['id'] . ";"; $result2 = mysql_query("$sql2") or die("Invalid query: " . mysql_error()); $result4 = mysql_query("$sql4") or die("Invalid query: " . mysql_error()); echo mysql_result($result2, 0); echo mysql_result($result4, 0); Wyskakuje tylko imię (czyli to, co pierwsze wpisałem do pola): Pawe Natan Do tego nie ma polskiego znaku (ł), mimo tego, że kodowanie w bazie mam ustawione na utf8_polish_ci |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 16.08.2012 Skąd: Rybnik Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
cięzko stwierdzić po takim małym kawałku kodu, jakbyś mógł to daj więcej albo całą funkcje przynajmniej
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 486 Pomógł: 101 Dołączył: 27.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Jeśli masz dwa formy, to najprawdopodobniej wysyła się tylko jeden. Wrzuć oba inputy do jednego forma, a drugiego wywal
2. Używaj bb-code 3. Nie używaj mysql_*, zamiast tego użyj mysqli lub pdo 4. Ponadto Twoje zapytanie jest narażone na SQL Injection, użyj mysql_real_escape_string (lub raczej odpowiednik tej funkcji w mysqli lub pdo) 5. Średnik na końcu zapytania nie potrzebny, szczególnie w php gdzie możesz wysłać tylko jedno zapytanie na raz 6. Jakiego typu jest bans.id ? Używasz przy insert nazwy pliku, więc zgaduję, że tekstowy. W takim razie przy select brakuje apostrofów. 7. Nie potrzebny jest cudzysłów przy podawaniu argumentów funkcji. funkcja($zmienna) zamiast funkcja("$zmienna") 8. Po co kilka zapytań? Możesz wrzucić do jednego (kod przykładowy, nie używaj go: patrz. punkt 3)
9. Co do błędu kodowania: ustaw utf8_unicode_ci Po połączeniu z bazą te dwa zapytania wrzuć:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:37 |