|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chce się na nowy język powoli przenieść (na razie się uczyć), jako że praca programisty to nie tylko pasja i zainteresowania a też jednak źródło pieniędzy na życie to tak się zastanawiam którego języka się zacząć uczyć.
np C#, Java Istotne jest to: 1) który się będzie rozwijał 2) który będzie na tyle popularny żeby były miejsca pracy/zlecenia przez najbliższe lata (nawet 10) 3) który będzie dobrze opłacany Mam świadomość że oba są dobrze płatne z lekką korzyścią w stronę java, ale jakie są trendy? |
|
|
|
![]() |
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
zapoznaj sie z kazdym z wymienionych i zostan przy tym ktory ci sprawi wieksza frajde
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
1. Oba.
2. Oba. 3. Oba. Trendy są bardzo stabilne, chociaż można powiedzieć, że .NET jest obecnie bardziej dynamiczny. Obie platformy mają ugruntowaną pozycję i lekkie wahania nie mają większego znaczenia, szczególnie w perspektywie 10 lat. EDIT: Sam pracuję z obiema technologiami i osobiście (mocno subiektywnie) powiedziałbym, że C# > Java, ale JEE > .NET - przy czym jest to bardzo niewielka różnica w obu przypadkach. Ten post edytował Crozin 11.02.2016, 16:36:21 |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Pracuje jako programista C#, tak się złożyło że pracuję przy C# od wersji 1.1 wzwyż. WPF, WCF Formsy, ASP (począwszy od Pages, WebForms przez MVC) wszystko jest fajne i ogólnie w .NET piszę się bardzo przyjemnie - nie ważne czy to w C# czy Visual Basic ( w sumie przejście z jednego na drugie to 2 dni ogarniania analogii).
Pisałem również trochę w Javie, i hobbystycznie i kilka miesięcy w pracy. Porównując te 2 języki - obydwa posiadają wielkie możliwości i są bardzo wygodne. Moim zdaniem minus dla Javy to "burdel" w kodzie. A dla .NET że jeszcze nie jest multiplatformowy. Jeśli patrzymy na pracę / zarobki, na naszym lokalnym rynku Java ma DUŻĄ przewagę - więcej pracy / zarobki podobne. Na zachodzie jest dużo więcej firm zajmujących się .NET. Co do ASP / Java EE. Jest tu taka sytuacja jak w każdym innym przypadku i porównywanie nie ma większego sensu. Aktualnie piszę trochę z wykorzystaniem (co jak co jeszcze bardzo kulawego) ASP vNext i bardzo mi się podoba + świetna sprawa z hostowaniem na Linuxie. Co do "opłacalności", łapie ostatnio trochę zleceń na boku dotyczących MSSQL i stwierdzam, że w bazach to są "prawdziwe pieniądze" . Ten post edytował Posio 11.02.2016, 18:16:47 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
No właśnie C# też mi się wydaje bardziej rozwojowy a aktualnie Java wydaje się lepiej platna w PL i więcej stanowisk widzę, temu dylemat jest większy i trudniej się zdecydować.
No i na ile realne jest dostanie się przynajmniej na mida w którymś z nich przeskakując z phpowca? |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 417 Pomógł: 44 Dołączył: 23.06.2011 Ostrzeżenie: (0%)
|
Ja robiłem coś podobnego, zajmowałem się troche PHP na początku przygody z programowaniem, potem "dojrzałem" i zacząłem pisać w ANSI C, potem troche C++ i w końcu na wysoki poziom. Dostalem się bez większego problemu do pracy, z tym że "testy" wstępne bezbłędnie + miałem portfolio z aplikacjami (Część komercyjna)
|
|
|
|
|
|
|
|
a stawki jak szacujesz dla C#, Java?
Widze ogłoszenia 5-15k nawet, jakas taka realna stawka w dużym mieście wojewódzkim |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Obecnie największe zapotrzebowanie jest na programistów Java EE i Spring. Wybierz ten język, który ci odpowiada. Dla obu znajdziesz pracę.
-------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
|
|
|
|
Myślę, że w .NET dostaniesz od 4k brutto na start w każdym mieście. Oczywiście jakiekolwiek doświadczenie sporo powiększa tą kwotę.
|
|
|
|
|
|
|
|
No to 4k brutto to kiepsko bo musiałbym polecieć mocno w dół dochodami
powiem tak: na fakturze jakbym w okolicach 9-10k + vat dostawał ( powiedzmy po roku nauki + roku pracy za mniejszą kwotę ) to było by warto. Realne? Tak średnio mi się wydaje że to realne, choć trzeba brać też pod uwagę aktualne doświadczenie. Aktualnie mam około 7k + vat jako dość doświadczony phpowiec i w ciągu najbliższych dwóch lat mysle ze okolice 8k+vat ( moze troche więcej ) jest realne wiec musiałbym wskoczyć wyżej aby mi się to kalkulowało, choć wiadomo ze to się najbardziej opłaci w dłuższym horyzoncie czasowym. Jak myślicie? |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ |
Jeżeli szukasz źródła większego przychodu, to przede wszystkim warto zastanowić się nie tylko nad językiem programowania ale i kilkoma innymi sprawami. Czy wolisz pracować "na swoim" czy nie wykluczasz pracy w dużym zespole. No i przeprowadzka za granicę. W PHP są duże pieniądze (zwłaszcza w korpo), tylko trzeba przesiąść się z typowego programowania na inżyniera czy architekta oprogramowania.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 46 Dołączył: 31.07.2009 Skąd: A Ostrzeżenie: (0%)
|
to moze jednak javascript (node.js, angular)? Ostatnio widuje oferty nawet do 14k brutto.
|
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 9 Dołączył: 18.06.2013 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%)
|
Też mam ostatnio taką rozkminę. Mam po prostu ochotę na w pełni obiektowy i dosyć skostniały( jeśli chodzi o sposób pisania kodu) język.
Akurat w moim przypadku raczej zostaje na Java, gdyż średnio lubię pracę na Windowsach(przynajmniej w przypadku PHP, nie wiem jak to będzie z Javą), wolę Linuxy. Ten post edytował BigPig 13.02.2016, 13:14:48 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jakie są realia? Jest szansa dość szybko wbić się na przynajmiej "mida" mając zaplecze jako phpowiec? Czy będę musiał na początku obniżyć zarobki?
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 23 Dołączył: 23.04.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jakie są realia? Jest szansa dość szybko wbić się na przynajmiej "mida" mając zaplecze jako phpowiec? Czy będę musiał na początku obniżyć zarobki? Wiesz jakie są realia - nikt zółtodziobowi nie da dużej kasy. Ale wszystko zależy od tego ile teraz zarabiasz. Jedno jest pewne, pierwszy rok-dwa to będzie raczej czyste poświęcenie z Twojej strony. Ale - czym wcześniej zaczniesz, tym wcześniej skończysz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 717 Pomógł: 120 Dołączył: 18.04.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Cytat to moze jednak javascript (node.js, angular)? Ostatnio widuje oferty nawet do 14k brutto. Tyle, że OP napisał warunek: Cytat 2) który będzie na tyle popularny żeby były miejsca pracy/zlecenia przez najbliższe lata (nawet 10) We frontendzie wszystko się tak zmienia, że ciężko powiedzieć czy za 10 lat będzie jeszcze JS popularny, czy wymyślą coś innego (już jest mnostwo pomysłów na zastąpienie JSa). Poza tym nawet jak znasz język, to i tak sam JS się zmienia z prędkością błyskawicy, plus dochodzą ciągle nowe frameworki, narzędzia, więc jak ktoś szuka ciepłej posadki na 10 lat, to będzie musiał się uczyć co chwila nowości, żeby być na czasie. Wydaje mi się, że przy takim podejściu (planowanie na 10 lat) lepiej iść w jakąś korpo kobyłę typu Java (disclaimer: ja bym tak NIE wybrał, ja sam wybieram JS, piszę tylko, że jeśli ktoś ma podejście "nauczę się raz i przez 10 lat będę miał pracę" to JS będzie dla niego średnim wyborem). Ja to widzę bardziej tak: teraz programuję w JS, a być może za miesiąc będę musiał wejśc w TypeScript (już miałem tak, że musiałem w ciągu kilku dni wejśc w projekt pisany w CoffeeScripcie). Teraz piszę w React i w Angularze, a kto wie czy nie będę musiał się nauczyć Vue czy Embera do jakiegoś projektu. Teraz jestem frontendowcem, ale kto wie czy za rok nie będę trzaskał backendów w Pythonie czy Rubym. Albo czy nie będę musiał pisać apek mobilnych. Webówka się zmienia co chwila, projekty się zmieniają, wymagania... -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 556 Pomógł: 40 Dołączył: 20.07.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%)
|
We frontendzie wszystko się tak zmienia, że ciężko powiedzieć czy za 10 lat będzie jeszcze JS popularny, czy wymyślą coś innego (już jest mnostwo pomysłów na zastąpienie JSa). dopóki fronend będzie oparty o html nie obawiałbym się o js, a na razie dla html alternatywy nie bardzo widać html5 i css3 jest postępem ale nie rewolucją więc js jeszcze długo "pożyje" a dowodem tego jest właśnie wysyp różnych frameworków |
|
|
|
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%)
|
Poza tym nawet jak znasz język, to i tak sam JS się zmienia z prędkością błyskawicy, plus dochodzą ciągle nowe frameworki, narzędzia, więc jak ktoś szuka ciepłej posadki na 10 lat, to będzie musiał się uczyć co chwila nowości, żeby być na czasie. W programowaniu nie ma czegoś takiego jak "nauczę się raz i przez 10 lat będę miał pracę", każdy język się rozwija, pojawiają się nowe narzędzia, zmieniają się sposoby pracy. W jednych tempo zmian jest szybsze, w innych ciut wolniejsze. Jeśli ktoś decyduje się zostać programistą to wraz z tą decyzją podejmuje się obowiązku ciągłego doszkalania, śledzenia zmian, rozwoju. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
|
Co do języków, to polecam: http://www.tiobe.com/tiobe_index
Ktoś powiedział, że to niemiżliwe, aby jakiś język był na topie przez dłużej niż 10 lat - bzdura. C, czy C++ są cały czas na topie od 30 lat, nie spadają poniżej 10 miejsca. Java od 20 lat ciągle w pierwszej dziesiątce, aktualnie wyprzedziła C. Ktoś może powiedzieć, że C, albo C++ zostaną wyparte w końcu, bo to stare języki. A w życiu. One jeszcze będą istnieć latami, są ciągle rozwijane. Aktualnie mocno z kopyta ruszło C++, nowe standardy przedstawiane są co 1-2 lata. Java będzie żyć jeszcze dłuuuuuugooooo, C# pewnie też, odkąd platforma .NET została z-open-soruce'owany, będzie nabierał coraz większej popularności. Java, C#, C++, C - te języki żyć będą latami. We frontendzie wszystko się tak zmienia, że ciężko powiedzieć czy za 10 lat będzie jeszcze JS popularny, czy wymyślą coś innego A co niby innego ma być? Zanim przeglądarki zaczną wspierać cokolwiek innego od JS, to minie kolejne 10 lat. W tej chwili powoli wchodzi ECMA Script 6, całkiem przyjemnie wygląda. A specjaliści od Frontu siedzą na TypeScripcie, który także jest niczego sobie. W połączeniu z aktualnymi framworkami (np. Angular), na froncie można działać cuda. ECMA 5 to przeżytek. Jeśli ktoś patrzy na JS i ma w głowie Ecmę 5, to znaczy że już jest spory kawałek za murzynami. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:03 |