Witam. Mam problem, stworzylem bazę danych, utworzyłem tabelę, wypełniłem danymi. Teraz mam zrobić tak, żeby za pomocą formularza wysyłało dane do tabeli oraz ich szukało.
Problem zaczyna sie gdy chce dodać poprzez formularz rekordy:
kod formularza-dodaj.html
<DOCTYPE HTML!>
<form action="baza1.php" method="post"> <input type="text" name="ID" /><br /> <input type="text" name="imie" /><br /> <input type="text" name="nazwisko" /><br /> <input type="text" name="data" /><br /> <input type="text" name="numer" /><br /> <input type="text" name="pozycja" /><br /> <input type="text" name="wzrost" /><br /> <input type="text" name="waga" /><br /> <input type="submit" value="dodaj" />
i plik dodaj.php
<?php
if (!$id || !$imie || !$nazwisko || !$data_urodzenia || !$numer_koszulki || !$pozycja || !$wzrost || !$waga)
{
print "Nie zostały wypełnione wszystkie pola"; }
if (!db)
{
print "Nie mozna nawiązać połączenia z bazą danych"; }
$query = "insert into gracze values ('".$id."', '".$imie"', '".$nazwisko."', '".$data_urodzenia."', '".$numer_koszulki."',
'".$pozycja."', '".$wzrost."', '".$waga."')";
if ($result)
print "Dane zostały wprowadzone do bazy."; else { print "Nie wprowadzono danych do bazy"}
?>
i w tym pliku wyskakuje mi błąd "Parse error: syntax error, unexpected '"', '"' (T_CONSTANT_ENCAPSED_STRING) in E:\xampp\htdocs\xampp\dodaj.php on line 25".
A teraz z wyszukiwaniem:
formularz szukanie.html
<DOCTYPE HTML!>
<form action="szukaj.php" method="post"> Wpisz wyszukiwany rekord:
<input type="text" name="phrase" /> <input type="submit" value="Szukaj!" />
i plik szukaj.php
<?
$id=$_POST['id'];
$imie=$_POST['imie'];
$nazwisko=$_POST['nazwisko'];
$data_urodzenia=$_POST['data_urodzenia'];
$numer_koszulki=$_POST['numer_koszulki'];
$pozycja=$_POST['pozycja'];
$wzrost=$_POST['wzrost'];
$waga=$_POST['waga'];
$sql="SELECT * FROM `gracze` WHERE id LIKE '%$id%' AND imie LIKE '%$imie%'
AND nazwisko LIKE '%$nazwisko%' AND data_urodzenia LIKE '%$data_urodzenia%'AND numer_koszulki LIKE '%$numer_koszulki%'AND pozycja LIKE '%$pozycja%'AND wzrost LIKE '%$wzrost%' AND waga LIKE '%$waga%'";
<tr><th>Id</th><th>Imię</th><th>Nazwisko</th><th>Data Urodzenia</th><th>Numer koszulki</th><th>Pozycja</th><th>Wzrost</th><th>Waga</th></tr>';
{
echo($rekord["id"]."</td>"); echo("<td>". $rekord["imie"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["nazwisko"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["data_urodzenia"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["numer_koszulki"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["pozycja"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["wzrost"]."</td>" ); echo("<td>". $rekord["waga"]."</td></tr>" );
}
?>
i jak w xamppie uruchamiam plik szukanie.html wpisuje jakis rekord wyskakuje bląd:
"IdImięNazwiskoData UrodzeniaNumer koszulkiPozycjaWzrostWaga'; while( $rekord = mysql_fetch_array($wynik) ) { echo ""; echo($rekord["id"].""); echo("". $rekord["imie"]."" ); echo("". $rekord["nazwisko"]."" ); echo("". $rekord["data_urodzenia"]."" ); echo("". $rekord["numer_koszulki"]."" ); echo("". $rekord["pozycja"]."" ); echo("". $rekord["wzrost"]."" ); echo("". $rekord["waga"]."" ); } echo ""; mysql_free_result($wynik); mysql_close($polaczenie); ?>"
Prosiłbym o pomoc bo jutro mam oddać ten projekt a nie wiem o co chodzi ;/
Ten post edytował scyzor 9.02.2016, 15:11:37