![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam kwerendę, w której chciałbym mieć dodatkową kolumnę porządkową LP. Znalazłem w necie takie cos jak rownum, ale nie wiem co zrobić żeby ta kolumna na sztywno zaczynała mi się od jedynki i szła w dół. Teraz mam kolejność przypadkową, a z ORDER BY też przypadkową, ale już inną. Poniżej moje zapytanie:
Co należy zmienić aby pierwszy wiersz już po ORDER BY miał "jedynkę", drugi "dwójkę" itd? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 1 Dołączył: 4.06.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
SET @rownum=0;
to ma byc jako oddzielne zapytanie a nie wkladasz to do tego samego zapytania -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, zrobiłem tak, ale dalej kolejność mam przypadkową: 5,2,7,8,1,.......
|
|
|
![]()
|
|
pokaz caly kod pozmianach
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ja niestety bawię się w Libreoffice Base więc żadnego kodu pokazać nie mogę. Ale jest tam bezpośrednie wpisywanie komend do MySqla i kwerendy bezpośrednio robione w MySqlu i kwerenda z mojego pierwszego postu, po wpisanym poleceniu SET.... daje przypadkową kolejność kolumny LP
|
|
|
![]()
|
|
Nie mam za duzo czasu na analize, ale czy ty przypadkiem tutaj:
SELECT @rownum:=0 + group nie psujesz tego i owego? Czemu nagle zerujesz te zmienna? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no rzeczywiście, część z GROUP BY dałem do podzapytania i chyba wszystko teraz gra:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:43 |