Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Sprawdzenie zmiany wartości rekordu SQL przez PHP, problem z porównaniem wartości w komórce
endr1u

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,

Od dwóch dni próbuję się uporać z pewnym problemem. Otóż, w skrypcie, którzy tworzę muszę zarejestrować, wychwycić zmianę wartości rekordu w komórce bazy MySQL.

Jest sobie stronka akcja.php, odświeżana automatycznie co 5 sekund.

Na stronie wyświetlana jest wartość pochodząca z bazy MySQL - wartość tej komórki wynosi przykładowo: 10.
  1. SELECT `uzbieranakwota` FROM `akcjacharytatywna` WHERE `id` = 0

Następnie inny użytkownik wciska, na innym ekranie przycisk dodania pewnej wartości wartości do komórki `uzbieranakwota`
  1. UPDATE `akcjacharytatywna` SET `uzbieranakwota` = `uzbieranakwota` + 2 WHERE `akcjacharytatywna`.`id` = 0;

Problem, z którym nie mogę sobie poradzić polega na tym, że nie wiem w jaki sposób sprawdzić podczas automatycznego odświeżania stron akcja.php, czy komórka `uzbieranakwota` zmieniła wartość. Jeżeli zmieniła wartość, wówczas PHP powinien wypluć alert o zmiane wartości, w przeciwnym razie również powinien pokazać stosowny komunikat.

1. if ($row['uzbieranakwota'] != $row['uzbieranakwota'])
  2. {
  3. echo "kwota zmienila wartosc";
  4. }
  5. else
  6. {
  7. echo "wartosc bez zmian";
  8. }

Powyższy kod nie działa, ale tylko taki mam na to pomysł. Będę wdzięczny za każdą pomoc!

Ten post edytował endr1u 2.02.2016, 17:37:36
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:51