![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym wstawić na swoją stronę www pewne fragmenty tekstu, które na stronie nie będą widoczne ale po zwykłym skopiowaniu i wklejeniu tekstu ze strony (np. na forum) staną się już widoczne. Tak zabezpieczenie przez prostym bezmyślnym kopiowaniem tekstu metodą kopiuj-wklej.
Obecnie to mam zrobione jako tekst o rozmiarze 1 i kolorze białym (tło). Czy można to zrobić jako lepiej, bardziej elegancko? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2004 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciekawe ale jak dla mnie trochę za bardzo rozbudowane. Myślę o czymś prostszym.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robiąc stronę WWW oddajesz użytkownikom jej treść, w żaden sposób go nie zabezpieczysz, jedynie możesz utrudnić kopiowanie.
Możesz np zrobić dwie warstwy jedna nad drugą. Na dolnej tekst, a na górnej przezroczysty tekst na przezroczystej warstwie o wybranej przez Ciebie tresci. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo odwrotnie:
https://jsfiddle.net/z8tyLerm/1/ Niemniej pamiętaj, że ten ukryty tekst będzie się indeksował w wyszukiwarkach. Lepszym rozwiązaniem jest to co podał Pyton_000 - kombinowanie ze zdarzenie onCopy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ja nie chcę zabezpieczyć treści przed kopiowaniem, wręcz przeciwnie. Chcę tylko aby na skopiowanym i wklejonym tekście pojawiał się adres strony, skąd to zostało skopiowane.
Ponadto z racji, że mój tekst jest w tabeli, kiepsko wkleja się na fora. Chciałem więc oddzielić pola w tabeli dodatkowym znakiem, który na mojej stronie nie będzie widoczny. Rozwiązanie podane przez trueblue podoba mi się - działa i proste. Ten post edytował 115750 4.02.2016, 09:52:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 4 Dołączył: 14.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaj swój watermark w divie, span czy innym elemencie, którego szerokość i wysokość ustawisz na 0px i overflow na hidden. Przy kopiowaniu takiej treści zostanie również skopiowana zawartość takiego elementu (bez właściwości). Chyba najszybszy sposób. Musisz też pamiętać o ustawieniu wartości float, inaczej np. element blokowy div spowoduje przejście do następnej linijki tekstu, który znajduje się po nim.
|
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem to tak:
Na stronie wygląda ok, nic się nie rozjechało. Niestety o ile kopiowanie i wklejanie w Firefoxie działa ok, to Chrome pomija ten ukryty tekst. Ten post edytował 115750 5.02.2016, 14:16:31 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 90 Pomógł: 4 Dołączył: 14.02.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
color:transparent ? Wiem, że background-color może być transparent a nie czionka, ale w ogóle przy width:0px;height:0px;overflow:hidden nie mieszaj z kolorem, daj go nawet na red żeby był za****cie widoczny po skopiowaniu (jak skopiuje atrybuty formatowania)
To chyba nie kwestia chrome a tego gdzie wklejasz? A gdzie wklejasz? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wklejałem to do notatnika.
Zrobiłem to w końcu tak jak poniżej i chrome również zaczął to widzieć. Problem był w tym, że chrome pomija elementy, które mają rozmiar 0.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:54 |