Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [MSSQL][PHP] Wyszukiwarka po kilku rekordach
busyboy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

Proszę o pomoc w temacie wyszukiwarki po kilku warunkach. Chodzi mi o to że mam tabelę w które mam zapisane rekordy NAZWA, ULICA, MIASTO, NIP

Mam jedno pole input które ma za zadanie wyszukiwać wprowadzoną frazę. Z wyszukiwaniem rekordów po jednym z powyższych rekordów np NAZWA nie ma problemu.

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

Jednak nie wiem wyszukać po innych warunkach za pomocą jednego pola, próbowałem coś takiego :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

ale niestety nie działa sad.gif

Ten post edytował busyboy 1.02.2016, 11:32:39
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 6)
nospor

Grupa: Moderatorzy

1) Co to znaczy ze nie dziala? WPisy ci sie zadne nie wyswietlaja nawet jak sa ?
2) 2*3 +4 +5 to nie to samo co 2*(3 +4 +5)
to samo w logice
cos and cos2 or cos 3
to nie to samo co
cos and (cos2 or cos3)

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
busyboy

-----

W tym wypadku

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' order by nazwa_firmy asc");

Wyświetlają mi się wszystkie rekordy z tabeli.

Co do proponowanego przez Ciebie rozwiązania - powinno wyglądać to tak questionmark.gif? :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' and (ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%') order by nazwa_firmy asc");

Ten post edytował busyboy 1.02.2016, 11:39:33
+Quote Post
nospor

Zobacz kiedy u mnie sie zaczyna nawias a kiedy u ciebie

--------------------

"Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista
"Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer

+Quote Post
busyboy

-----

Czyli powinno być tak :

1. $pobierz=mysql_query("select * from kontrahenci where usun='0' and (nazwa_firmy like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or ulica like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or miasto like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%' or NIP like '%".$_POST['nazwa_kontrahenta']."%') order by nazwa_firmy asc");

Bo juz nie wiem sad.gif
+Quote Post
nospor

Tak, dokladnie tak powinno byc

--------------------

+Quote Post
busyboy

-----

Niby prosta... a jednak miałem problem - dziękuje
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:23