![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, po swoich doświadczeniach w backendzie skłaniam się do czysto frontendowych rozwiązań i szukając pomysłu na RESTowe API wpadłem na Node.js i Express.js tylko nie wiem czy rozumiem ich zastosowanie.. Node to rodzaj hmm rodzaj serwera np XAMPP pomieszany z RESTowym api a Express to coś na kształt backendowego framweorka? jak np php Symfony i ma w sobie różne moduły jak system autoryzacji, system plików? co z bazą danych? Będe wdzięczny jak ktoś mi napisze co za co odpowiada oraz jak to później wystawić tzn normalnie wrzucam na ftp np kei i hula czy muszę mieć specjalny serwer?
Z góry dziękuje za sprostowanie ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
node.js to raczej Apache + PHP, czyli po prostu serwer HTTP z wbudowanym językiem. Inna rzecz, że node.js nie jest już backendowy tylko po prostu służy do uruchamiania programów naskrobanych w JS. node.js nie ma nic wspólnego z REST API, nawet nie musi robić za serwer HTTP.
Natomiast express.js to faktycznie framework backendowy, ale w sobie nie ma żadnych modułów ![]() Co do bazy: MySQL, Redis, MongoDB, PostgreSQL… jeśli znajdziesz do jakiejś sterownik, to można użyć ![]() Ogólnie to zwykle w kontekście node mówi się o MEAN stack (MongoDB, Express.js, Angular.js, node.js), ale podmiana jakiegoś elementu jest banalnie prosta. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 191 Pomógł: 4 Dołączył: 7.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, ale jak to potem wystawić czy normalny serwer np w kei może być?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 268 Pomógł: 254 Dołączył: 11.06.2009 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Raczej vps, bo za serwer robi tutaj sam node.js.
-------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
node.js to jak w przypadku wspomnianego XAMPP, (który nie jest serwerem a tylko aplikacja skupiająca w sobie skonfigurowana usługi), usługa APACHE, tylko że nie dla php a dla javascript. Wiec nie uruchomisz go na serwerze gdzie jest apache, nginx itp.
Bo potrzebujesz właśnie node.js |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwólcie, że podepnę się pod temat. Czy node.js nadaje się w praktyce do programowania aplikacji desktopowych? Od zawsze siedzę w tematyce serwerowej i czasami przydałoby się napisać jakąś prostą aplikację desktopową, dlatego node.js jest dla mnie kuszące bo trochę znam js.
Nie mam czasu uczyć się programować w nowych językach (nie jest to mój zawód), ale z drugiej strony pytanie, czy aplikacje w node.js mają w ogóle sens jako desktopowe, jak wygląda sprawa z GUI czy dostępem do sprzętu, np. drukarek etc? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
są tworzone aplikacje desktopowe w node, ale wydajnością to akurat nie może się zbytnio popisać
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydajność to akurat u mnie nie byłby problem, pytanie tylko czy da się to zrobić po ludzku, czy jest to zrobione na zasadzie phpgtk - czyli sztuka dla sztuki - niby się da, ale nikt tego nie robi, bo to bez sensu. Z drukarkami to tylko przykład, ale rozumiem, że można korzystać z hardwaru komputera bez ograniczeń jakie np. narzuca przeglądarka w standardowym wykorzystaniu javascriptu etc.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Edytor Atom chyba jest w CoffeScript + Node.js
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
@com a tam, nie jest aż tak źle z wydajnością
![]() ![]() @redemeer Atom stoi na Electron.js Ogólnie są dwa projekty do tworzenia desktopowych appek przy pomocy tandemu node.js + Chromium: Electron.js i nw.js. Dopóki nie wymaga się super wydajności (czyli piszesz np. komunikator, a nie program do obliczania całek w fizyce kwantowej), to można użyć. Jeśli umiesz tylko JS, a chcesz stworzyć appkę na przeglądarki, desktopy i telefony, to jeszcze dorzuć do tego Cordovę/PhoneGap i można działać ![]() -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
no tak ale bez tego nie zrobisz
![]() |
|
|
![]()
|
|
I tak taki Electron.js/nw.js jest o wiele wydajniejszy od Mozillowego XUL-a (tak, GG, patrzę na Ciebie). Natomiast Atom miał po prostu nawalone w DOM równo – przeszli na Reacta, to i przyspieszyło wszystko
![]() Jak dla mnie tego typu desktop appki to najszybszy sposób przeniesienia aplikacji webowych do trybu offline i zintegrowania ich z systemem operacyjnym. Myślę tutaj o grach przy użyciu WebGL czy właśnie komunikatorach i innych appkach, w których 95% funkcji to odpytywanie REST API. Ba, na upartego można do tego dorobić dość szybkie dodatki w C++ i bawić się przy pomocy ffi choćby, gdzie w gruncie rzeczy JS będzie od interfejsu. W sumie wszystko zależy od use case'u. -------------------- ★Mój blog || Okiem krytyka★
|
|
|
![]()
|
|
moje gg skończyło się na qt, wiec nwm. Owszem są coraz szybsze ale to nie jest jeszcze produkcyjne na tyle
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 13:39 |