![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam.
Chcę wam sie poradzić w jednej rzeczy. Zrobiłem taki plik wylogowania i chciałbym aby zapisywał datę jego wylogowania w kolumnie endlogin. Wiem że muszę tu update napisać tylko jak? Jest jeszcze plik login.php w którym owszem zapisuje datę logowania ale może tu jest jeszcze opcja żeby zapisywał datę ostatniego logowania w kolumnie endlogin.
logout.php
Mam takie zapytanie czy ciężko jest tu komuś podpowiedzieć? Wiem tylko tyle że można to zapisać w sesji a potem to wyświetlić tylko nie wiem w którym miejscu dac zmienne sesji na lastlogin i potem je wyświetlić. Może jeszcze dam plik profil.php pozdrawiam Ten post edytował woxala123 31.01.2016, 12:25:40 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chcesz zapisywać datę ostatniego logowania czy wylogowania (endlogin sugeruje jako koniec aktywności)?
1. Ostatniego logowania - czyli np w celu wyświetlenia na stronie po zalogowaniu daty poprzedniego (ostatniego) logowania 2. Daty wyglowania - żeby sobie policzyć czas trwania sesji czy czas spędzony w systemie. Ad. 1. W pliku logout.php po session_start() linia 8 wstawiasz zapytanie w stylu:
Ad. 2. W pliku logout.php po session_start() linia 8 wstawiasz zapytanie w stylu:
P.S. mysql_* jest wycofywany, nie zaleca się korzystanie z niego, zatem proponuję przesiadkę na PDO. Cytat Please, do not use the mysql extension for new developments.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
powiem tak robie to w dreamwearze i dobrze by było to jeszcze kontynuować w msql. Ale prosiłbym tu o podpowiedż w myqsl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a co ma do tego ide? kolega dobrze sugeruje, zmień puki możesz na pdo lub mysqli
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Okey masz rację. Proszę o przykłąd wstawienia pdo w mysql.
Ciężko to już dziś idzie. Tracę myśl: ze to dziś rozwiąże No dobra zacząłem idż tą drogą że dopisałem w pliku login.php jedną linijkę
Wcześniej było bez tego $_SESSION['ip'] = $ip; $_SESSION['lastlogin'] = $lastlogin; czyli pobieram wcześniejszą datę i co dalej żeby wyświetlał datę ostatniego logowania a nie bieżącą.? I nadal nikt nie umie poprawnie nakierować. Proszę poradę. Witam. Jak wstawię ten pierwszy plik to wywalaja błędy. Fatal error: Call to a member function prepare() on null in D:\xampp\htdocs\livebet\logout.php on line 10 a plik po wstawieniu wygląda tak
Ten post edytował woxala123 31.01.2016, 21:59:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no masz odp vokiel tylko zamiast
$stmt = $pdo->prepare($sql); $stmt->bindParam(':datetime', date('Y-m-d H:i:s'), PDO::PARAM_STR); $stmt->bindParam(':username', $_SESSION['MM_Username'], PDO::PARAM_STR); $stmt->execute(); robisz to w mysql i tyle ![]() |
|
|
![]()
|
|
com nie potrafie tego zrobić w mysql. Sorry nie wiem jak to przerobić.
|
|
|
![]()
|
|
no do zapytania wstawiasz zamiast :datetime zmienna w której jest date('Y-m-d H:i:s') i analogicznie dla reszty
![]() $sql = "UPDATE users SET endlogin = :datetime WHERE username = :username"; Zapytanie tak wygl, w mysql bd miał $datatime = date('Y-m-d H:i:s'); $sql = "UPDATE users SET endlogin = $datetime WHERE username = '$username'"; itd polecam w takim razie manual, ale skoro już będziesz się uczyć to naucz sie pdo/mysqli ![]() |
|
|
![]()
|
|
Dzięki już za małe wskazóki zrobiłem już tak w pliku logout.php. Ale nadal nie zapisuje przy wylogowaniu datę w endlogin.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki już za małe wskazóki zrobiłem już tak w pliku logout.php. Ale nadal nie zapisuje przy wylogowaniu datę w endlogin. A jaki błąd wyświetla? Może składniowy w zapytaniu?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłęm tak z Waszą pomocą i bardzo dziękuje. zapisuje to jak ulał.
Okey vokiel jeszzce trochę podciągnę temat bo teraz pokazuje kiedy się wylogował ale jak to zrobić kiedy się zalogował? C\y coś podobnego dać w pliku profile.php? Dobra to już też rozwiązałem. poprostu endlogin aktualizuje się z lastlogin. Kuśwa ale to teraz wydaje się łatwe ..... Okey mam jeszcze jedno zapytanie. Chce dodać z jakiej strony user został wylogowany i stworzyłem taki kod w logout.php
Ale wyskakuje mi błąd You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ') WHERE username = 'test'' at line 1 Stworzyłęm kolumnę refer niby nadałem zmienną i nie chcę zapisywać. Gdzie robie błąd? Ten post edytował woxala123 31.01.2016, 23:40:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A po co dales tam to zamkniecie nawiasu ) ? Przeciez nawet komunikat bledu wyraznie ci pokazuje ze tam masz blad. No czytaj bledy co dostajesz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Właśnie czytałem tylko kuna nie wychwyciłem nawiasu. Wielkie dzięki nospor. Szybki jesteś w odpowiedziach i taki człowiek jest na właściwym miejscu.
Ten post edytował woxala123 1.02.2016, 11:32:49 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 03:08 |