![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć.
Mam kilka pytań odnośnie osadzania domeny na VPS. Scenariusz 1 (brak możliwości zmiany id): 1) Mam wykupioną domenę gdzie nie mogę zmieniać rekordu A dla domyślny dnsów (np. ns1.domeny.pl) 2) Mam VPS'a 3) Tam gdzie mam domenę tworzę własne: dnsy i wpisuję: ns1.mojadomena.pl i podaję adres IP mojego serwera VPS (to samo z ns2) 4) NA VPS instaluje bind9 i konfigurują pod te dnsy Tak to wygląda? Scenariusz 2: cloudflare 1) Zakładam konto na cloduflare 2) Przepinam domenę 3) Na VPS nie isnstaluje bind9 a tworzę tylko vhost pod domenę 4) NA cloudflare daję ip pod moj VPS Tak to działa? -- Nie sprawdzałem ale jutro muszę to ogarnąć i dlatego pytam - LAIK TOTALNY ![]() Z góry dziękuję za wytłumaczenie. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 144 Dołączył: 22.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Szybciej będzie Ci skorzystać z gotowego DNSa, przy użyciu tylko jednego VPSa będziesz miał masę problemów z podpięciem domeny do jednego IP (wymagane są dwa dla domeny i nie zawsze przepuści do serwera z jednym IP), inna sprawa, cierpliwość do binda, trzeba mieć na początek trochę czasu i sporo cierpliwości żeby to wszystko poznać i złożyć w całość
![]() Ten post edytował ohm 28.01.2016, 23:06:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja obecnie robię tak że DNS zostawiam z OVH a domena.com i *.domena.com kieruję na IP serwera.
Tam już tylko w vhostach sobie podpinam domeny i subdomeny wedle widzi mi się. Próbowałem swego czasu postawić maradns (dużo prostszy w konfiguracji niż bind9) ale po przekierowaniu adresów DNS na serer coś nie chciało działać. Nie wnikałem wtedy za bardzo dla czego bo to była moja główna domena. W teorii powinno działać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 859 Pomógł: 177 Dołączył: 29.10.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To w takim wypadku zostaje mi przepięcie do cloudflare bo tam gdzie mam domenę nie można przerzucić na IP. Chyba, że można to jakoś inaczej zrobić
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak nie można :| Rozumiem że nie można zmienić IP dla DNS, ale powinieneś móc ustawić A dla domeny.
Gdzie ty trzymasz domenę w takim razie? |
|
|
![]()
|
|
Właśnie przeczytałem w pomocy, że mogę ale muszę poprosić o to operatora
![]() |
|
|
![]()
|
|
Tak
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 10:59 |