![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od kilku dni siedzę nad cechami produktów w sklepie, ale obawiam się, że mnie to pokonało... Mam tabelę cechy (cechy_id | cechy_produktid | cechy_katid | cechy_wartid), cechy_kat ( id | kat_nazwa), cechy_wartosci ( id | wartosc ) W samym sklepie elegancko już wypisuje mi wszystkie cechy (ich kategorie i wartości) na podstawie listy produktów. Postuję sobie te checkboxy jako tabele:
Czyli dostaję kategorie cech z ich wartościami. Załóżmy, że tak to wygląda: Dodatkowe funkcje: Port SFP Port Gigabit Ilość portów 1000Mbit: 1 2 Jak podejść teraz do zapytania żeby opcje w obrębie jednej kategorii traktował jako OR (ilość portów 1 lub 2), a w różnych kategoriach jako AND (dodatkowo musi mieć port gigabit)? Możliwe też, że po prostu się do tego źle zabieram... Poradzicie coś? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Karen 26.01.2016, 13:21:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodatkowo do każdego joina musisz dorzucic pole po którym bedziesz to wiązał, czyli produktid |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle, że jeśli np mam 10 kategorii z cechami to muszę robić 10 joinów (zakładając, że w każdej coś zostało zaznaczone). Nie ma innego, jakiegoś sprytnego, sposobu na to?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 965 Pomógł: 285 Dołączył: 19.06.2015 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może i jest, ja innego nie znam (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) W każdym razie przecież nie będziesz pisał tych joinów ręcznie, tylko skrypt je wygeneruje, więc co to za różnica czy jeden czy 10? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
@edit Teoretycznie powinno też zadziałać
Ale to imo strasznie brzydko wygląda. Nie wiem jak z wydajnością (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) potestuj Ten post edytował kapslokk 26.01.2016, 13:52:23 |
|
|
![]()
|
|
Tych cech i kategorii jest całkiem sporo, a samych produktów w sklepie naście tysięcy. (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) Problem może być z wydajnością.
Niemniej jednak dzięki za sugestię. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Jak porobisz indeksy, klucze itd to będzie działało (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 22:46 |