Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Jak zliczyć coś takiego?
xamil

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Dwa pytania. Pierwsze chyba proste ale i tak sobie nie radze. Jeżeli chodzi o sql bowiem to dopiero raczkuje. drugie nieco bardziej skomplikowane i aż się wstyd przyznać nie pisane przeze mnie... niestety osoba która mi to napisała nie jest mi obecnie w stanie teraz pomóc a potrzebuje szybkiej odpowiedzi.

1.
  1. SELECT branze.id, count(firmy.id) ilosc_firm
  2. FROM branze, firmy WHERE branze.id = firmy.id_branzy GROUP BY branze.id;

Zapytanie to ma mi wyciągnąć wszystkie branze (z tabeli branze) i liczbe firm (z tabeli firmy) o takiej samej branży. Wszystko idzie gładko ale do czasu... W przypadku gdy dana branża nie jest przypisana do żadnej firmy potrzebuje wyświelić wartość zero. Niestety zapytanie w obecnej postaci pomija takie branze bowiem nie spełniają warunku łączenia tabel branze.id = firmy.id_branzy.

2.
  1. SELECT firmy.id, kontakty.id_handlowca, branze.nazwa, kontakty.DATA data_spotkania, min( kontakty_all.DATA )
  2. FROM handlowcy, branze, kontakty
  3. LEFT JOIN firmy ON kontakty.id_firmy = firmy.id
  4. LEFT JOIN kontakty kontakty_all ON kontakty_all.id_firmy = firmy.id
  5. WHERE (
  6. kontakty.id_handlowca = '2' AND branze.id = firmy.id_branzy AND handlowcy.id = kontakty.id_handlowca AND firmy.nazwa LIKE '%'
  7. )
  8. GROUP BY firmy.id, kontakty.DATA ASC HAVING min( kontakty_all.DATA ) = data_spotkania
  9. ORDER BY firmy.nazwa

Potrzebuje zliczyć całkowitą ilośc rekordów takiego zapytania. Potrzebne jest mi to do wyświetlenia konkretnej liczby rekordów na stronie (np. 25) od zadanej pozycji. Tak abym w następnym zapytaniu mógł użyć np. LIMIT 25,25;

UWAGA!!! Zapytania nie mogą zawierać podzapytań.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 19.08.2025 - 20:21