![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 3 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Zmagam się z małym problemem. Mam zbudowaną stronę w oparciu o Template i wszystkie URLe podaję jako: index.php?page=NazwaStrony.php I takie URLe działają Problem jest gdy user wpisze: NazwaStrony.php - w najlepszym razie nie działają wszystkie skrypty ... w innym razie, nie ma możliwości otworzenia takiej strony chciałem zrobić tak, że po wpisaniu NazwaStrony.php w adresie URL strony przeniesie mnie automatycznie na adres: index.php?page=NazwaStrony.php ale nie zbyt wiem jak. w pliku .htaccess dopisałem taką linijkę: RewriteRule ^([^/]*)\.php$ index.php?page=$1 [L] i np. w pliku NazwaStrony.php na początku jej wpisuję:
I nic . Mam tu przy okazji takie pytanie dlaczego linijka: zbudowana przez include czyli :
Usuwa mi plik z serwera w którym jest umieszczona ? ... Nikt nie wie ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten include(), to chyba powinien się znaleźć w index.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 201 Pomógł: 3 Dołączył: 10.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak będzie w index.php
To w jaki sposób wpłynie na NazwaStrony.php ? domena.pl/NazwaStrony.php jak tu wejdę przeniesienie mnie na : domena.pl/index.php?page=NazwaStrony.php Jedynie da się to zrobić przez METATAG Refresh ..... ale głupi pomysł wklejać tą linijkę z refrehem w stronie bo to powoduje to, że strona się odświeża w nie skończoność co 0s. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehhh, chyba nie rozumiesz co robi ta dyrektywa
Kod RewriteRule ^([^/]*)\.php$ index.php?page=$1 [L] Dla PHP'a nie ma znaczenia czy wejdziesz przez adres domena.pl/NazwaStrony.php czy przez domena.pl/index.php?page=NazwaStrony.php, bo wcześniej moduł apache'a odpowiednio "przygotuje" dla niego żądanie. Nie musisz robić żadnego przekierowania (bo i po co?), sprawdź w index.php dane z GET'a a sam się o tym przekonasz ![]() ps. może zamiast wymyślania koła na nowo, zainteresuj się tematem przyjaznych linków? ps2. kiedyś była pewna metoda na blokowanie wejścia do pliku z pominięciem index.php Na początku index.php Na początku NazwaPliku.php
Ten post edytował CuteOne 17.01.2016, 00:08:59 |
|
|
![]()
|
|
Headera znam, ale w moim przypadku Location: Header był martwy i nie działał - w ogóle nie reagował
Dałem header('Location: http://domena.pl/index.php?page=NazwaStrony.php'); Wszedłem na NazwaStrony.php i nie przekierowało mnie na NazwaStrony.php wczytało domyślną stronę - czyli stronę główną ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapewne jeżeli włączysz obsługę błędów będzie błąd headers already sent.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I co mi to daje do rozwiązania problemu ?
I co nikt nie pomoże ? ;P |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 12:08 |