![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem poczatkujacy, jesli chodzi o prace z frameworkiem SF 2 i mam problem z zapisaniem obiektu do bazy danych. Utworzylem tabele, ktora przechowuje zamowienia i jest mniej wiecej w takiej postaci: id order_payment_id order_status_id ... Fragment pliku Orders.php (entity):
Probuje zapisac do bazy danych m.in. id platnosci, ale pojawia sie blad:
Fragment kodu PHP, ktory ma to realizowac:
Bede wdzieczny za pomoc przy rozwiazaniu powyzszego problemu. Ten post edytował swiezak 11.01.2016, 22:20:49 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 7 Dołączył: 3.01.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W polu $orderPaymentId zbudowana jest relacja z entity Payments i to właśnie obiekt tej klasy trzeba wpisać w to pole. Czyli na podstawie pobranego id, pobieramy z bazy obiekt entity i go wstawiamy do obiektu Orders.
Ten post edytował qbson69 11.01.2016, 22:29:31 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 159 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki serdeczne za pomoc po raz kolejny. Gratuluje wiedzy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Swoja droga skadzes ty ten kod wytrzasnal? Skoro pole przechowuje obiekt a nie id, to powinno sie nazywac
$orderPayment a nie $orderPaymentId W manualu symfony oraz doctrine calkiem dobrze jest opisane jak sie buduje relacje -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nospor, bo ja jestem taki kombinator ;-) Dopiero poznaje tajniki frameworka, a manuala do konca nie przeczytalem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
To przeczytaj bo od samego poczatku zaczynasz robic zle rzeczy a to tylko z biegiem czasu bedzie narastac i bedziesz sie bardziej pultal.
Ja ci nie mowie bys od razu czytal caly manual. Masz przeczytac dzial, za ktory sie aktualnie bierzesz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Dzieki za sugestie. Zapoznam sie blizej z manualem nt. obiektow i zapisywania ich do bazy danych.
Mam jeszcze takie pytanie - nie bede zakladal nowego watku, aby nie smiecic: w jaki sposob poradzic sobie ze zmasowanym importem produktow z pliku CSV? LOAD DATA INFILE raczej odpada, bo jest zbyt duzo relacji pomiedzy tabelami. Pozostaje fgetcsv. Ciezko mi znalezc dobry przyklad dla Symfony 2. Ten post edytował swiezak 11.01.2016, 23:11:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:40 |