Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Teoria logowania, Co to znaczy, że ktoś jest zalogowany.
trzczy

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Pytanie jest bardzo teoretyczne, ale oczywiście dotyczy php. Co to znaczy, że ktoś jest zalogowany na serwerze? 'Zalogowanie' to jest jakiś stan serwera. Jak zalogowanie się przejawia? Jakieś wartości zmiennych, wpisy do bazy danych? Chodzi o to, co sprawdzić, by mieć pewność, że ktoś jest zalogowany.
Wiem, że to pytanie częściowo duplikuje wiedzę, która zawarta jest w tutorialach dotyczących systemu "user login", ale mnie by interesowała taka esencja, taki główny cel tych aplikacji związanych z logowaniem i użytkownikami.
Z góry dziękuję
Go to the top of the page
+Quote Post
Pitasato

-----

Cześć myślę że tutaj jest bardzo dobrze opisane
Wikipiedia log
+Quote Post
kayman

-----

Co to znaczy, że ktoś jest zalogowany na serwerze? -> imo to znaczy ze ma dostęp do zasobów tylko dla zalogowanych

'Zalogowanie' to jest jakiś stan serwera. -> raczej zmiennej sesyjnej

Jak zalogowanie się przejawia? -> dostępem i informacją

Jakieś wartości zmiennych, wpisy do bazy danych? -> ile frameworków/programistów/aplikacji tyle rozwiązań, w większości bardzo podobnych
+Quote Post
trzczy

-----

Powiedzmy, że chodzi o rozwiązanie nowoczesne i chętnie stosowane w przez profesjonalistów. Ewentualnie najbardziej popularne i sprawdzone.

Może podam jeszcze, o co mi chodzi docelowo. Przymierzam się napisania from scratch systemu logowania userów i chciałbym określić sobie taki cel główny, czyli trywialnie mówiąc "co się dzieje ze zmiennymi i bazą danych itp. na serwerze", kiedy ktoś jest zalogowany. Chodzi o takie dane, które wystarczają, by określić stan zalogowania danej osoby jako zalogowany.
+Quote Post
viking

-----

Poczytaj o autoryzacji i autentykacji najlepiej.

Wczoraj spłodziłem https://wwwgo.pl/article/21/system_logowani..._zend_framework

Jest to miks nowoczesnych w miarę rozwiązań ale na poziomie jeszcze nie do końca pro.

Ten post edytował viking 9.01.2016, 16:02:11
+Quote Post
trzczy

-----

Fajna rzecz i w ogóle ten serwis, dzięki viking. Będę stałym bywalcem :-) Za te frameworki php niebawem się zabiorę i szczerze mówiąc, chyba to będzie Zend Framework.
Tymczasem moje pytanie o to, na czym polega stan zalogowania usera na serwerze aktualne.

Ten post edytował trzczy 9.01.2016, 17:41:23
+Quote Post
viking

-----

Od strony praktycznej to tylko utworzenie sesji (jako że HTTP jest bezstanowy) i trzymanie w niej danych niezbędnych do dalszego funkcjonowania (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Czyli np. po zalogowaniu tworzysz id sesji, zapisujesz ją w bazie (osobiście nigdy nie trzymam w cookie nic więcej niż id sesji) i przy każdej odsłonie sprawdzasz uprawnienia do danego zasobu. Zasobem w zależności od FW jest najczęściej albo jakaś akcja, kontroler, albo url.
+Quote Post
trzczy

-----

Przydatne informacje. Dzięki.
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:08