![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć!
Udało mi się na VPS (ubuntu) tak, aby wysyłać mail, chociaż i to nie działa prawidłowo. konfigurowałem pod SSL (open-ssl...) i działa jedynie z poziomu samego VPS (lokalnie błąd z autoryzacją certyfikatu), plus działa tylko z konfiguracja siftmailer encryption: TLS, port: 25. Z ssl na port 465 wywala dziwne błędy połączenia. Na localhost telnet pokazuje port otwarty, na remote mam connection refused. Konfiguracje wykonywałem wg: https://www.digitalocean.com/community/tuto...nd-spamassassin czyli postfix, dovecot i antyspam, który chwilowo wyłączyłem. Wyłączyłem SSL - dzięki temu mogę właśnie na ów TLS się logować z poziomu servera -,- z remote i tak wywala błąd z certyfikatem. Cytat # SSL/TLS support: yes, no, required. <doc/wiki/SSL.txt> ssl = no # te pliki postfix wygenerowałem używając open SSL ssl_cert = </etc/ssl/certs/postfix.pem ssl_key = </etc/ssl/private/postfix.pem No i wysyłka maili pod uzytkonika, z którego wysyłam wiadomości i którego skonfigurowałem zgodnie z tutorialem kończy się wiadomością zwrotną Delivery Status Notification (Failure) Może komuś będzie się chciało sprawdzić co mogę zmienić / zrobić. Być może wina leży po stronie dns MX? konfiguracja: mail.domena.pl. 3600 A x.x.x.x *.domena.pl. 3600 MX 10 mail.domena.pl. W tym tutorialu nic nie ma o właśnie ustawieniach DNS. Znalazłem to w innych tutorialach, połączyłem fakty itp. nie podoba mi się to mail.domena.pl. - to mail. konkretnie mówiąc hm... -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do sprawdzenia połączenia możesz użyć telnet'a albo openssl, np:
Kod telnet mail.domena.pl 25 openssl s_client -crlf -connect mail.domena.pl:465 Potem Kod HELLO mail.domena.pl # powinno zwrócić kod 250 i nazwę mailserwera, np 250 mail.domena.pl # wyjście QUIT Certyfikat pewnie masz weryfikowalny (pamiętam z wątku o SSL) raczej nie self-signed, tak? A co masz w wiadomości Delivery Status Notification? Bardzo często robi się sub-domenę pod serwer pocztowy, dzięki temu możesz mieć rozdzielenie usług (serwer www na innej maszynie niż serwer pocztowy). Co do samej konfiguracji DNS to czemu masz *.domena.pl dla MX? IMHO powinno być też mail.domena.pl Ja na hostingu mam: Kod Nazwa | Typ | Wartość -------------------------- mail | A | X.X.X.X mail | MX | 10 Dig pokazuje: Kod domena.pl. 12956 IN MX 10 mail.domena.pl.
mail.domena.pl. 14172 IN A X.X.X.X -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Certyfikat jest self-signed.
Cytat openssl s_client -crlf -connect mail.domena.pl:465 zwraca: Cytat CONNECTED(00000003) 6715:error:140770FC:SSL routines:SSL23_GET_SERVER_HELLO:unknown protocol:/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/OpenSSL098/OpenSSL098-59/src/ssl/s23_clnt.c:618: Muszę wymyśleć jak użyć tego weryfikalnego certyfikatu z poprzedniego wątku o SSL ![]() -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nada się, certyfikat to certyfikat, obojętne czy do www czy do poczty, czy do podpisywania maili/dokumentów.
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 31.07.2025 - 08:38 |