![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, moj kod:
- zawsze jest true mimo że nie wykonuje się (filter_valuee zamiast filter_value) Czy ja to zle stosuję? Chce uzyskać efekt ze jeśli któreś zapytanie nie wykona sie poprawnie to wszystko wraca do punktu poczatkowego. Będę wdzieczny za pomoc. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Bo mysqli_commit nie sprawdza czy sie zapytania nie powiodly... To nie jego rola
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@nospor wg dokumentacji tak to właśnie działa. Przykłady nawet ilustrują podobny przypadek.
Użyj $conn->mysqli_commit() Raczej nie powinno mieć znaczenia mieszanie ale kto wie... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na jakim silniku masz tego MySQL-a? Jeśli MyISAM to transakcje nie są wspierane, musiałbyś się przestawić na InnoDB.
-------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat @nospor wg dokumentacji tak to właśnie działa. Przykłady nawet ilustrują podobny przypadek. Chyba masz innego manuala niz ja. Owszem, w moim manualu jest podobny przyklad co tutaj, ale tylko podobny. Przyklad z manuala w zaden sposob nie pokazuje, ze mysqli_commit zarzadza zepsutymu zapytaniami. Przyklad w manualu i IF mowi jedynie, ze commit sie nie powiodl. Nie mowi nic o pozostalych zapytaniach.Tak wiec jeszcze raz: COMMIT nie sluzy do mowienia,czy zapytania sie powiodly czy nie. Commit sluzy do zatwierdzenia zapytan, ktore sie powiodly. To user ma wiedziec czy sie zapytania powiodly czy nie i w zaleznosci od tego ma wywolac albo COMMIT albo ROLLBACK - proste. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 250 Pomógł: 11 Dołączył: 20.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam InnoDB.
Czyli teraz mam tak
Ok i teraz wydaje mi się że nie działa ponieważ wykonuje się poprawnie (zmiana w bazie) a rzuca błąd w wchodzi w else
ale to pierwsze zapytanie nie jest cofnięte. Jakieś pomysły? ------------------------------ edit OK działa
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:43 |