![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Uczę się tego PDO, w sumie to nie jest chyba tak bardzo trudne jak myślałem tylko nie mogłem trafić na dobre poradniki, mi pomógł (tyle o ile) ten (dla innych uczących się):
https://www.youtube.com/watch?v=e0ssKVEISbQ...t6vrTOACQZD1K1E Chciałbym się dopytać ponieważ nie mam pewności a sam nie mogę się tego doczytać 1. do zmiennych używamy bindParam coś jak to:
- czy tak? 2. do stringów używamy bindValue coś jak to:
- czy tak? 3. jeśli chcę dodać do kolumny string łączony ze zmiennymi to robię to tak czy jakoś inaczej:
- mogę łączyć string ze zmiennymi czy to trzeba robić jakoś inaczej? 4. czy w jednym zapytaniu mogę użyć zarówno bindValue i bindParam czy używa się tylko jednego Sprawdzam i to dodaje mi poprawnie do tabel ale chciałbym wiedzieć czy robię to poprawnie bo może nie można z jakichś powodów tego łączyć. Ten post edytował nowy100 23.12.2015, 12:59:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przy bindParam masz napisane:
Cytat Unlike PDOStatement::bindValue(), the variable is bound as a reference and will only be evaluated at the time that PDOStatement::execute() is called. uzywaj poprostu caly czas bindValue() i nie bedziesz mial rozterek co uzywac i kiedy. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok, trochę specjalnie tak napisałem pytanie aby dokładniej pokazać o co mi chodzi, wydaje mi się bowiem, że nie mogę łączyć w bindValue czy to bindParam stringu ze zmiennymi jak w pytaniu 3 i razej powinienem wcześniej przygotować zmienną do bindValue a w niej zawrzeć co potrzebuję czyli string i polączyć go ze zmiennymi i w ten sposób umieszczać juztylko samą zmienna - czy tak? czy moze można w bindValue dać string łączony ze zmiennymi?
Manual mało mi pomaga bo nie znam na tyle angielskiego (zwłaszcza technicznych zwrotów) i dlatego muszę pytać i szukać wielu przykładów. Ten post edytował nowy100 23.12.2015, 13:21:49 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz $zmienną - użyj bindParam.
Nie masz, użyj bindValue. W czym problem? W bindValue możesz mieszać zmienne i wartosci, jak i oddzielnie. A w bindParam tylko zmienne (przez to że ma referencję do zmiennych). Ten post edytował KsaR 23.12.2015, 13:29:55 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Masz $zmienną - użyj bindParam. Nie masz, użyj bindValue. W czym problem? no w tym, że ja się tego dopiero zaczynam uczyć i nie wiem (tak jak pisałem w pierwszym poście) czy mogę w bindParam dać zarówno zmienną jak i string - tak jak to jest w przykłądzie. Nie wiem czy tu musi być tylko sama jena zmienna a to co w niej jest przygotowuję wcześniej czy mogę w bindParam to łączyć. Wiem, że Tobie wydaje się to jasne i oczywiste ale mnie jako początkującemu już nie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 8.07.2025 - 06:18 |