![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na początku się przywitam
![]() Chociaż kiedyś już pisałem na tym forum, ale nie mogę się zalogować na stare konto... Mam taki problem. Mam już za sobą "proste" książki o podstawie PHP i teraz bierę się za bardziej rozbudowane PHP. I tak, w jednej z książek mam między innymi coś takiego jak "PRZEPISANIE ZMIENNYCH". Jest tam na początku skryptu coś takiego jak poniżej, ale niestety nie jest to w żaden sposób opisane:
i druga część:
I tak samo jest analogicznie dla POST i COOKIE Staram się rozbić to na części pierwsze, ale mam trochę problemów i jeszcze (chociaż się domyślam, i mam pomysły) jaki jest cel przepisywania zmiennych? Co oznaczają dwa dolary? ($$k = $v) @reset - mam za zadanie "czyścić" dane przesłane w ten sposób aby np. skrypt nie zdublował się jeśli ktoś kliknie np. "wstecz"? P.S. I taki wątek, bo przerabiam teraz książkę z 2008 r. "Jak stworzyć własny Blog. PHP i mySQL" - podoba mi się, że jest tam praktycznie wszystko napisane, ale mam pytanie, czy książka z tego roku nie jest "przeterminowana"? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest mocno przeterminowane, choćby $HTTP_GET_VARS [deprecated] : http://php.net/manual/pl/reserved.variables.get.php
Nigdy też nie rozumiałem sensu przepisywania zmiennych na inne zmienne w takim kontekście. Po co to robić? $$: http://php.net/manual/pl/language.variables.variable.php Ucząć się nie używaj nigdy @, ogólnie nigdy nie używaj. Naucz się usuwać błędy. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.12.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... tego się obawiałem. Czyli lepiej zmienić książkę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W skrócie to robi zmienne na podstawie kluczy w $_POST, $_GET itp.
Czyli taka proteza dla register_globals. Jeśli będziesz miał w adresie '?zmienna1=kiszka' to w PHP będziesz miał $zmienna1 o wartosci 'kiszka'. Czyli Złooooo... Poszukaj innej książki. Ew. po prostu zrozum co ten kod robi ale go nie używaj... nigdy... Ten post edytował Pyton_000 13.12.2015, 20:06:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 01:14 |