Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [(x)HTML] DIV zamiast IFRAME
scanner
post 30.04.2003, 16:33:17
Post #1

Grupa: Zarząd

Czasami zdarza się tak, że mam jakiś zamknięty schemat strony (wizualnie) i zachodzi konieczność wstawienia <iframe></iframe> w okreslone miejsce, np. w komórke tabeli.
Wiadomo, ze w tym momencie ramka siedzi w tej komorce i juz.
Ja mam jednak takie pytanie: Zamiast iframe chciałbym uzyć warstw. W momencie, gdy w DWmx wstawiam layer, to tenże "przywiązuje się" do okna przeglądarki. W tym momencie jakikolwiek resize i cały układ strony leci w diabły. Czy można to jakos zmienić, czy muszę pozostać przy iframe? Bo szczerze powiedziawszy, to to co na ten temat wyczytałem przekonuje mnie jednak, że iframe krzyżem moim...

Mam nadzieję, że jasno to wyłożyłem..

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
Go to the top of the page
+Quote Post
wassago
post 3.05.2003, 14:41:21
Post #2

Grupa: Przyjaciele php.pl

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
Czasami zdarza się tak, że mam jakiś zamknięty schemat strony (wizualnie) i zachodzi konieczność wstawienia <iframe></iframe> w okreslone miejsce, np. w komórke tabeli.
Wiadomo, ze w tym momencie ramka siedzi w tej komorce i juz.
Ja mam jednak takie pytanie: Zamiast iframe chciałbym uzyć warstw. W momencie, gdy w DWmx wstawiam layer, to tenże "przywiązuje się" do okna przeglądarki. W tym momencie jakikolwiek resize i cały układ strony leci w diabły. Czy można to jakos zmienić, czy muszę pozostać przy iframe? Bo szczerze powiedziawszy, to to co na ten temat wyczytałem przekonuje mnie jednak, że iframe krzyżem moim...

Mam nadzieję, że jasno to wyłożyłem..

no tak bywa... jest na to banalne rozwiazanie (ja tak kiedys zrobilem i bylo ok)... chodzi o to ze nie mozesz definiowac polozenia div'a w stylu ktory jest atrybutem div'a ...
Kod
<div style=" [...] "> [...] </div>

tylko mniedzy <style> a </styel> ...
mam nadzieje ze pomoglo ... ano i jesze musialbys pokombinowac z position i realitive und absolute :wink:

--------------------
+Quote Post
Seth
post 3.05.2003, 18:19:05
Post #3

-----

Dodam jeszcze, ze mozna w divie 'wymusic' paski przewijania tak jak to wyglada w IFAME'ie.

Przyklad:
Kod
<div style="width: 100px; height: 100px; overflow:auto (lub visible/inherit/hidden/scroll);">(...)</div>
+Quote Post
FiDO
post 3.05.2003, 21:03:31
Post #4

-----

http://www.xs4all.nl/~ppk/css2tests/overflow.html
Tu mozna sobie zobaczyc jak to wyglada "w akcji".
+Quote Post
scanner
post 5.05.2003, 08:36:01
Post #5

Grupa: Zarząd

Seth: wiem, właśnie dlatego chcę z tego skorzystać. wewnatrz DIV wstawiam {{moj_znacznik}} i ladnie go parsuję z pojedynczego pliku php wraz z resztą strony smile.gif, ale dzięki tak czy siak smile.gif
wassago: pokombinuje smile.gif
FiDO: nooo właśnie smile.gif Te DIV'y wstawione w tabelki do dokładnie to o co mi chodziło. Zaraz to spróbuję zaadaptowac do swoich potrzeb.

--------------------
scanner.info
Warto pamiętać: KISS, DRY
+Quote Post
wassago
post 5.05.2003, 08:41:34
Post #6

-----

Cytat
Dodam jeszcze, ze mozna w divie 'wymusic' paski przewijania tak jak to wyglada w IFAME'ie.

Przyklad:
Kod
<div style="width: 100px; height: 100px; overflow:auto (lub visible/inherit/hidden/scroll);">(...)</div>

lol! no nie mialem zielonego pojecia, ze to jest mozliwe 8O moze jeszcze jakies ciekawe rozwiazania Seth :wink:

--------------------
+Quote Post
Dominik
post 5.10.2003, 22:37:38
Post #7

Grupa: Zarejestrowani

-----

Tak zupelnie na marginesie w XHTML odpowiednikiem znacznika iframe jest raczej znacznik object.

--------------------
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 13.08.2025 - 22:52