![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 270 Pomógł: 184 Dołączył: 7.10.2012 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do przeglądarki używa się $_GET albo $_POST
$_GET:
$_POST:
A o tym co Ty piszesz używa się w console`ach. Ten post edytował rad11 30.11.2015, 20:06:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki. $_GET działa, lecz wyczytałem tutaj , że w php można używać
superglobalnych w sposób znany z konsoli ... jakiś błąd czy inny sposób przekazania args'ów ? Wyczytałem też, żeby nie używać $_GET lub używać tylko tam gdzie dane są nieistotne dla bezpieczeństwa ponieważ widać je w przeglądarce ( co zresztą się zgadza bo właśnie widzę ten efekt na ekranie (IMG:style_emoticons/default/ohno-smiley.gif) ) Do tego nie chcę w tym przypadku użyć formularza więc $_POST hyba też odpada. Ten post edytował codex 30.11.2015, 20:46:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat że w php można używać superglobalnych w sposób znany z konsoli ... jakiś błąd czy inny sposób przekazania args'ów ? Cos zle przeczytales... Owszem, mozna uzywac argc ale tylko w skryptach odpalanych z konsoli. Napisz poprostu co kombinujesz, co chcesz przekazywac itd to bedzie mozna ci pomoc. Na chwile obecna albo GET albo POST albo SESSION |
|
|
![]()
|
|
oto co chcę zrobić:
- jeżeli startowy plik serwisu "index.php" uruchamia się bez parametrów - będzie oznaczało, że użytkownik który przegląda stronę nie jest zalogowany. - jeżeli prześlę argument określający, użytkownika zalogowanego, wtedy ta sama strona index.php ma wyglądać nieco inaczej ( wyświetlanie nazwy usera, itd.) oczywiście metoda odczytu $_GET odpada ponieważ każdy może sobie wstawić parametr w pasku przeglądarki lub np. próbować chociażby nawet bruteforce. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 22.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oto co chcę zrobić: - jeżeli startowy plik serwisu "index.php" uruchamia się bez parametrów - będzie oznaczało, że użytkownik który przegląda stronę nie jest zalogowany. - jeżeli prześlę argument określający, użytkownika zalogowanego, wtedy ta sama strona index.php ma wyglądać nieco inaczej ( wyświetlanie nazwy usera, itd.) oczywiście metoda odczytu $_GET odpada ponieważ każdy może sobie wstawić parametr w pasku przeglądarki lub np. próbować chociażby nawet bruteforce. z $_POST wystarczy spojrzeć w źródło i też widać parametry. czemu nie zrobisz formularza z logowaniem? |
|
|
![]()
|
|
no mam formularz z logowaniem - formularz obsługuję w osobnym pliku acess.php a ten z kolei robi przekierowanie na strone domową (index.php). Jeżeli mówisz, że $_POST też można podejżeć .... to jak sobie z tym radzą zawodowcy ?
edit: chyba na razie spróbuję przepisać cały kod index.php tak, żeby generował się automatycznie. Czekam na lepsze rozwiązania. Ten post edytował nospor 4.12.2015, 09:44:34
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 19 Pomógł: 1 Dołączył: 22.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no mam - formularz obsługuję w osobnym pliku acess.php a ten z kolei robi przekierowanie na strone domową (index.php). Jeżeli mówisz, że $_POST też można podejżeć .... to jak sobie z tym radzą zawodowcy ? edit: chyba na razie spróbuję przepisać cały kod index.php tak, żeby generował się automatycznie. Czekam na lepsze rozwiązania. to ja już nie wiem co chcesz zrobić (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ale Cytat - jeżeli startowy plik serwisu "index.php" uruchamia się bez parametrów - będzie oznaczało, że użytkownik który przegląda stronę nie jest zalogowany. - jeżeli prześlę argument określający, użytkownika zalogowanego, wtedy ta sama strona index.php ma wyglądać nieco inaczej ( wyświetlanie nazwy usera, itd.) jeśli chodzi tylko o to to proste rozwiązanie, jeśli masz logowanie to gdzie problem? sprawdz w index.php czy jest gość zalogowany i żadnych parametrów nie potrzeba o ile logowanie nie ogranicza się tylko do a jesli tak to poszukaj w manualu setcookie() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 06:48 |