![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dostałam za zadanie napisanie programu, większosć zrobiłąm ale została mi jeszcze jedna metoda i nie bardo wiem nawet jak się za nią zabrać
Mamy napisac funkcję, żeby można było zmieniać materiał z którego tarcza jest wykonana ( np. drewno, złoto, mosiądz) Materiały mają różnić się między sobą wagą i wytrzymałością Problem mam w tym, że nie wiem jakiej funkcji do tego użyć mosiądz +300 złoto +500 naprawa złoto 1/2 punktow naprawy mosiądz 1/3 punktow naprawy Klasy które posiadam (były potrzebne do poprzenich metod) public $nazwa; public $material = 'drewno'; public $wytrzymalosc; public $waga; public $maksymalnaWytrzymalosc; A tutaj funkcję function setDane($nazwa, $material, $wytrzymalosc, $waga, $maksymalnaWytrzymalosc) { $this -> nazwa = $nazwa; $this -> material = $material; $this -> wytrzymalosc = $wytrzymalosc; $this -> waga = $waga; $this -> maksymalnaWytrzymalosc = $maksymalnaWytrzymalosc; } Proszę o pomoc ![]() Ten post edytował Mimi 30.11.2015, 20:56:46 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
używaj bbcode
![]() Przykład
http://ideone.com/bEeHu1 Ten post edytował com 1.12.2015, 01:14:36 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To mój cały kod. To znaczy, że musze zrobić dodatkową klasę ?
Jak interpretowac .PHP_EOL ? czy to służy do przesyłania? Jeśli tak, to czy nie można by zastąpić czymś innym ?
Dziękuję ![]() Ten post edytował Mimi 1.12.2015, 20:26:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
.PHP_EOL to dodaje po prostu koniec linii, żeby się pojawił tekst w nowej a nie obok siebie, nie musisz robić nowej klasy, ja dałem tylko przykład jak to zrobić, żeby zmieniać te wartości
![]() możesz przy zmianie po prostu jako kolejne parametry przekazywać nową wagą i wytrzymałością, albo jeśli jest to stała poprostu zrobić jakiegoś switch który odpowiednio je ustawi Ten post edytował com 1.12.2015, 21:10:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:25 |