![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jestem baaaardzo początkujący w PHP. Chcę poprzez formularz na stronie móc edytować rekordy w danej tabeli. I teraz tak, mam taki kod w config.php
i taki kod w edytuj_samochod.php
Wyświetlanie danych z tabeli mam zrobione i działa, obok każdej pozycji jest przycisk "EDYTUJ" , który przenosi mnie do formularza z danymi z rekordu o podanym ID. Ale gdy chce edytować to wyświetla mi niby komunikat że "Twój samochod został poprawnie zaktualizowany." ale tak się nie dzieje. Zapytanie UPDATE jest poprawne bo sprawdzałem w phpmyadminie. Przy chęci aktualizacji danych wyświetla mi takie też ostrzeżenie:
Co źle zrobiłem? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Notice się pojawia jak nie masz zadeklarowanej zmiennej.
w tym wypadku $id w linii 69. Wydrukuj sobie "UPDATE `samochody` SET `samochody_model` = '{$_POST['model']}', `samochody_cena` = '{$_POST['cena']}', `samochody_kaucja` = '{$_POST['kaucja']}' WHERE `samochody_id` = '{$samochod_data['$samochody_id']}'" gdy pojawia się prawidłowy komunikat, albo jej części składowe i sprawdź dopiero czy wszystkie wartości dobrze pasują, bo być może cos robisz źle. Nie musisz w tablicy gdy używasz zmiennej, używać apostrofów: zamiast $samochod_data['$samochody_id'] użyj $samochod_data[$samochody_id] - może to powoduje błąd, bo traktujesz $samochody_id jako tekst. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bez apostrofa wywaliło mi w Undefined variable.
Tzn zapytanie UPDATE sprawdzałem w phpmyadminie i się wykonało elegancko. Co do tej deklaracji zmiennej $id to gdzie mam ją w takim razie zadeklarować i po co ? W skrypcie do usuwania rekordów robiłem podobnie i się ładnie usuwa, a tutaj coś nie trybi. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Undefined variable? To tylko Notice. Więc pewnie było ok.
Sprawdź w ogóle co ci wypluwa funkcja przez var_dump |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:11 |