![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam skrypt który przechowuje w pliku tablice slow. Potrzebuję przesłać tą tablicę w formie nienaruszonej na drugi serwer przez curl i odczytać tam ją. Mam wszystko zrobione ale serwer docelowy partaczy kodowanie. Przykładowe slowo espańol i zamist ń jest znak zapytania ...
Na serwerze A zapisuje dane do pliku w formie json_encode($tablica_danych) a pozniej wysylam metoda POST przez curl zmienna ktora jest tablica json: Kod $slowa = urlencode( file_get_contents('tablica_danych.txt') ); nastepnie na serwerze B mam: Kod $slowa = json_decode( urldecode($_POST['slowa']), true); no i wlasnie ten kod mnie doprowadzil do slepego zaulku ... probowalem do json_encode dodac JSON_UNESCAPED_UNICODE ale to zmienilo tylko sposob w jaki serwer B przekreca slowa :/ tekst ktory chce przekazac bedzie w roznych jezykacj, francuski, wloski itp. Jakis pomysl jak przesylac ta tablice zeby poprawnie odczytywac znaki diakrytyczne ? Plik do ktorego wysylam dane ma na gorze: Ten post edytował Agape 25.11.2015, 14:59:39 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 13 Dołączył: 16.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok okazało się jednak że blad jest gdzie indziej, kodowanie jest dobre, wyswietla sie z prawidlowym znakiem ale to przy zapisie do bazy danych powstaja "krzaki" przy znakach diakrytycznych ... dodaje do bazy danych przez model ktory w konstruktorze ma:
Dodaje wpisy poprzez $this->query($sql); Cała baza i wszystkie jej tabele maja kodowanie utf8_general_ci, plik który obsluguje żadania w nagłówku ma ustawione kodowanie UTF-8 ... skończyły mi się pomysły co to może być :/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 9 Dołączył: 16.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@andrew654 dziękuję Ci ślicznie, nigdy nie używałem tego i było dobrze a teraz było potrzebne i pomogło
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla mysql możesz też na poziomie tworzenia instancji PDO:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 9 Dołączył: 16.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Agape spoko, też kiedyś kilka dni przeszukiwałem internet zanim doszedłem to set names utf-8. Teraz już mam taki pliczek z configiem do bazy i zawsze go używam, żeby czegoś nie pominąć przypadkiem
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 13:53 |