|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam. Czy znalazła by się tutaj jakaś dobra duszyczka i pomogła ciemnemu w zrobieniu schematu bazy danych? Przed napisaniem szczegółów wolę się zapytać o to (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli to praca domowa to nie, ale możemy pomóc jeśli wykażesz chęci i sam coś będziesz robił.
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 15.11.2015 Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie jest to praca domowa. Chcę po prostu poeksperymentować z bazami i PHP. Chcę zrobić bazę siłowni w której rejestrują się użytkownicy. Użytkownicy mogą kupić karnety na siłownię, a dokładniej jeden karnet na jednego użytkownika. Na karnecie jest opcja dodatkowych indywidualnych treningów, których może być kilka. W tych treningach będą ogólne informacje o nich. Tyle już mam w swojej bazie. Chce jednak zrobić jeszcze że wśród użytkowników mogą się zarejestrować pracownicy, którzy będą prowadzić te treningi. Tego jednak nie wiem jak zrobić. Tutaj zamieszczę zdjęcie mojej aktualnej bazy:
(IMG:http://i63.tinypic.com/5xuzqq.jpg) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%)
|
dodaj do treningi id_uzytkownika czyli po prostu będziesz miał "pętlę"
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
Po prostu do tabeli TRENININGI dodaj pole trainer_id ktore bedzie wskazywalo na tabele uzytkownikow
ps: termin i godzina to powinno byc jedno pole typu DATE_TIME ps2: w tabeli uzytkownikow chyba brakuje ID uzytkownika? |
|
|
|
|
|
|
|
Moim zamysłem było że login będzie kluczem głównym, bez ID użytkownika, ale nie wiem czy to właśnie był dobry pomysł. A czy po wprowadzeniu ID użytkownika do treningów nie wyjdzie to tak że nawet zwykły użytkownik będzie mógł prowadzić trening?
|
|
|
|
|
|
|
Nie, login to login. Id to ID (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie naruszaj podstawowych zasad baz danych.
To juz twoja glowa w tym, bys jako trenera przypisywal tylko trenerow a nie zwyklych userow |
|
|
|
|
|
|
|
No wiem, tylko jak to rozróżniać? (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
|
|
|
|
Co rozrozniac??
Toc w tabeli users masz pole mowiace czy to pracownik czy nie. |
|
|
|
|
|
|
|
No niby. Czyli na poziomie PHP bym musiał tym zarządzać, tak?
|
|
|
|
|
|
|
No wypadaloby by.
Zanim przypiszesz trenera do traningu, trzeba sprawdzic wpierw czy jest on pracownikiem czy nie. |
|
|
|
|
|
|
|
No to wielkie dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 24.12.2025 - 13:17 |