![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 13.11.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czesc, mam za zadanie napisac projekt w ktorym operuje na bazie za pomocą mysqli i w tym musze uzywac klas.
problem sie pojawia, gdy próbuje coś za pomocą metod z klas pobrać z bazy - w klasie nie jest widoczny mój obiekt mysqli.
gdzieś w kodzie: Kod class pracownicy { [...] public function grupa_pracownika() { $szukane_id_grupy=$this->id_grupy; $zapytanie="SELECT nazwa FROM grupy WHERE id=".$szukane_id_grupy; $query2=$polaczenie->query($zapytanie); if($query2)$pobierz=$query2->fetch_array(); if(!$query2){print'FATAL ERROR';exit();} return $pobierz[0]; } [...] } i tutaj już jest problem - brak obiektu $polaczenie szukałem na internecie, znalazłem coś o rejestrach, singleton. mówiąc krótko - nie rozumiem i nie wiem jak je zastosować. może mi ktoś pomóc, opisać to na przykładzie mojej klasy ? a może jest jakieś prostsze rozwiązanie? chcę jedynie uniknąć, aby w każdej jednej klasie od nowa definiować $host,$user,$password,$database czy moze da się jakoś zrobić, aby te zmienne były widziane przez klasę? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.06.2025 - 23:41 |