![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Planuję napisać skrypt do tworzenia logów czynności użytkownika, czyli mniej więcej prawie każdą jego czynność typu -> Zalogowanie, Wyszukanie itp. w jaki sposób najlepiej to rozwiązać? czy zapisać to do pliku czy może zapisywać do bazy danych? jeśli do bazy to czy nie będzie to zbyt duże obciążenie bazy? -------------------- Lubisz okazje i promocje? Wbij na HotShops.pl z mojego refa i pozwól zdobyć mi pkt. ;)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Zapisuj do pliku, a raz na jakiś czas przerzucaj dane z pliku do bazy jakimś szybkim poleceniem typu LOAD DATA. Tabele w bazie najlepiej niech będą partycjonowane.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 915 Pomógł: 210 Dołączył: 8.09.2009 Skąd: Tomaszów Lubelski/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do pliku to raczej nie polecam bo przy dużej ilości akcji i dużej liczbie użytkowników zajedziesz IO serwera. Ja do logowania używałem oddzielnych baz NoSQL i/lub Redisa. Wszystko zależy co chcesz logować. Jeśli tylko user_id i typ akcji to Redis, jeśli chcesz więcej danych dopisać do zdarzenia to np. MongoDB (schemaless).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potencjalnie użytkowników może być około 12 tys więc chyba nie powinienem zajechać serwera
-------------------- Lubisz okazje i promocje? Wbij na HotShops.pl z mojego refa i pozwól zdobyć mi pkt. ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 77 Dołączył: 10.07.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elasticsearch! A dokładniej Logstash
-------------------- Cytat There is a Bundle for that Lukas Kahwe Smith - October 31th, 2014 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:28 |