![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie mam 2 tabele jedna to produkty druga to zakup:
produkty: id, nazwa_produktu zakup: id, produkt_id, ilosc. Teraz chciałbym wyświetlić na liście 10 produktów które najczęściej są kupowane. zakup.produkt_id = produkty.id Jak wykonać poprawnie takie zapytanie. Drugie pytanie w jaki sposób można by było wykonać procentowo przy każdym produkcie zainteresowaniem zakupem ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś w tym stylu powinno zadziałać
Ten post edytował Damonsson 8.11.2015, 20:05:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki @Damonsson za pomoc.
A jeszcze mam pytanie jak zsumować łączną kwotę produktów 1 zapytaniem i czy jest to możliwe. tabela zakup (cena, waluta). Pole waluta przyjmuje wartości PLN, EUR, DOL
Łączna kwota: 100 zł 150 euro 200 dolarów Druga sprawa tabela zakup zawiera pole ilosc gdzie podana jest ilosc zakupowa. Czasem może tam być więcej niż 1. Chciałbym w przyszłości wyciągać średnią cenę zakupową za produkt ale nie mam pomysłu jak? Samo wyświetlenie to chyba już bym musiał działanie zrobić w pętli while $cena/$ilosc ? Ale jak wyliczyć średnią ze wszystkich rekordów? Dodatkowym utrudnieniem jest że cena jest w 3 walutach :-) czyli 3 x średnia. Wymyśliłem sobie jeszcze jeden sposób , ale nie wiem czy nie przekombinowany , stworzenie kolejnej tabeli waluty (waluta, kurs, data). Następnie curlem bym codziennie dodawał do bazy średni kurs dla DOL , EUR (tu mile widziane rady skąd pobierać). Przy zapytaniu mysql SUM(cena) from zakup musiałbym dodać join waluty i porównywać date zakupu z datą kursu oraz walute z krajem. Co o tym myślicie , który sposób lepszy? Ten post edytował casperii 14.11.2015, 20:38:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod SELECT SUM(cena) FROM zakup WHERE GROUP BY (waluta)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 14:43 |