![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć, może ktoś rzucić okiem i powiedzieć co jest dobrze, co jest źle ?
System będzie służył do rezerwacji miejsc w kinie. ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie mam za bardzo czasu teraz na to patrzec dluzej, ale na szybko rzuca mi sie w oczy ze rozbijasz date na dwa pola: dzien i godzina. Po co? Przeciez to powinno byc jedno pole z typem DateTime
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do tego dodaj klucz Unique na email i username, żeby nie można było się zarejestrować 2x na te same dane bo będzie kuku
![]() Tak poza tym wydaje się ok. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak wiem, muszę dziś zacząć już tworzyć bazę dlatego chcę się upewnić by potem nie było kwiatków.
Nospor- racja powinoo być powle DateTieme. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 479 Pomógł: 97 Dołączył: 6.09.2011 Skąd: php.net :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja dodam tylko od strony poprawnosci nazewnictwa ( ja takie stosuję dla wygody ):
- movie zamiast film,seanse , jak już po angielsku to wszystko - nazwy tabel z małej litery, podkreślnik nie myślnik do rozdzielania - skoro user_id, to to room_id zamiast id_room itp -------------------- Manual prawdę Ci powie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 13 Dołączył: 7.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie mam za bardzo czasu teraz na to patrzec dluzej, ale na szybko rzuca mi sie w oczy ze rozbijasz date na dwa pola: dzien i godzina. Po co? Przeciez to powinno byc jedno pole z typem DateTime Ja w tym widzę jakiś sens, np. jeśli kino oferuje seanse o kilku stałych godzinach, można potem jednym zapytaniem stworzyć statystyki, która godzina senasu jest najpopularniejsza albo generuje największe zyski. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przeciez moze to samo zrobic DateTime
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Odkopię trochę temat.
Tak się zastanawiam teraz. Czy aby na pewno tablea Room powinna mieć datę, nie wystarczy by seans miał ? Tak wygląda baza już z typami. ![]() Zastanawiam się jak to połączyc teraz. 1 Dodaje room 2 Dodaje miejsca 3 Dodaje film 4 dodaje senas? Jeżeli użytkownik zarezerwuje jakiś seans to do tabeli rezerwacja przypisuje owego usera a do tabeli reservation_place dodaje id rezerwacji, id place i id room? to ma sens skoro id place przechowuje id room? Daty będą walidowane aby się nie pokrywały w tych samych salach. |
|
|
![]()
|
|
Czemu w ROOM masz w ogole id_movie? Przeciez to tabela seans laczy movie i room. W tabeli room ma byc tylko id i nazwa pokoju i to wszystko.
Length w movie ma byc INT - dlugosc podaje sie w minutach i jest to raczej liczba calkowita podobnie z reservation_place i reservation przekombinowales. po co tam w ogole te dwie tabele a nie jedna? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Sugerowałem się tym co napisał Pyton
![]() No więc tak: Zmienię typ length- nie wiem czemu tam float wsadziłem, pewnie coś kombinowałem.. Jeżeli chodzi o rezerwacje, to mówisz, że po prostu dać jedną tabelę łączącą? czyli reservation_place (w ogóle nazwa jakaś taka...) i dodać tam po prostu usera jeszcze i skasować id_reservation oraz zamiast id_room będzie id_seans? I jeszcze jedno pytanie. Mamy np pokój(sala jak zwał tak zwał) nr 1, ma on 100 miejsc. Nie wiem czy dobrze myślę, ale dla 4 pokoi będzie 400 rekordów w tabeli place? czy znów mam zaćmę? Dla każego pokoju muszę mieć 100 miejsc? EDIT; Tak to wygląda teraz. Wydaje mi się, że będzie ok? ![]() Ten post edytował Boshi 14.12.2015, 02:23:10 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To chyba nie ja Ci sugerowałem coś
![]() |
|
|
![]()
|
|
Chyba jednak zaćma pyton
![]() ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 18:52 |