![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 89 Pomógł: 3 Dołączył: 14.07.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam tabele:
products kolumny: products_id | products_kod 1 xxxxx 2 yyyyyy 3 zzzzzz .... products_description kolumny: products_id | gen | products_description 1 2 xxxxxxxx 2 NULL yyyyyyyy 1 7 xxxxxzzzz 3 2 xxxxxxyyy ... categories_to_gen kolumny: categories_id | gen 1000 1 1002 2 1005 7 .... products_to_categories products_id | categories_id 1 1000 2 1003 3 1002 .... chodzi o listing wszystkich opisów i kodów produktów dla zadanej kategorii, np 1002, zapytanie nr 1:
sprawa banalna. Jenak chcę dodać do pytania tabelę categories_to_gen bo wyniki wyszukiwania w products_description mogą dawać różne rezultaty products_description dla takich samych products_id i różnych gen (np: products_id = 1 w tabeli products_description) I tu jest problem, bo proste włączenie do zapytania, tabeli categories_to_gen: zapytanie nr 2:
będzie wykluczało z wyników te rekordy, dla których gen = NULL w tabeli products_description, a ja chciałbym aby w przypadku nie zefiniowanego gen, takie rekordy były wyświetlane pomimo braku powiązania pd.gen = c2g.gen w tabeli categories_to_gen. Pytanie - czy jest jakiś sposób na listing rekorów spełniających warunek z zapytania nr 2 ale bez wykluczenia rekordów z gen = NULL w tabeli products_description ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:44 |