![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam problem jak w tytule i nie bardzo mogę sobie z nim poradzić. Mam 2 tabele, w uproszczeniu: tab1 - A: id, id_2 tab2 - B: id, id_3, view gdzie tab1.id_2 jest zależne jeszcze od innej tabeli dlatego tabele są między sobą sparowane po A.id_2 = B.id_3 Muszę do paginacji zliczyć wszystkie rekordy zaznaczone jako widoczne w kolumnie view. Standardowo zliczam ilość rekordów tak:
Jednak ze względu na zdublowaną nazwę kolumny id dostaję komunikat jak w temacie... Próbowałem więc tak:
i tak:
Ale niestety bez skutku. Jeśli ktoś może dopomóc to byłbym dźwięczny. Pozdrawiam, Ł. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 381 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz zastosować alias żeby nazwy były inne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 883 Pomógł: 231 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do duplowania, jeżeli masz zdublowane kolumny to możesz też użyć AS i zmienić im nazwę
SELECT A.id AS Aid lub krótko SELECT A.id Aid użyj w zapytaniu jeszcze GROUP BY (B.view), a po SELECT COUNT(A.id) AS view_on Będziesz miał zliczone wszystkie rekordy, a odwołasz się przez zwykłe mysql_fetch_array(); |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zapytanie ktore podales
SELECT * FROM tab1 A, tab2 B WHERE B.id_3=A.id_2 AND B.view='on' nie ma prawa rzucac bledem o ktorym piszesz. Podaj wiec dokladnie zapytanie, ktorego uzywasz. Ale tak czy siak, poprostu odwoluj sie pola zawsze tak: tabela.pole - wowczas nie bedziesz mial tego bledu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 520 Pomógł: 102 Dołączył: 15.07.2014 Skąd: NULL Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Swoja droga, @lukash82, dodawaj do nazw kolumn oraz tabel `` zawsze.
Sa slowa kluczowe ktore nie moga byc uzyte zwyczajnie i musza byc w `` I sa to slowa kluczowe jak np. SELECT, WHERE, FROM, itp. W twoim przypadku moze to byc VIEW. czyli nie view=... Tylko `view`= mimo ze to pewnie nie rozwiaze bledu ale mozesz sprobowac. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 320 Pomógł: 2 Dołączył: 17.03.2006 Skąd: Siemianowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć,
Dzięki za wskazówki. Zapytanie było jak najbardziej poprawne. Błąd był jedno zapytanie wyżej w osobnym pliku, dlatego sypało mi błędami wszystko co pod nim... Tak to jest jak człowiek chce szybko coś zrobić. @KsaR, dzięki za wskazówkę. Przyzwyczaiłem się bez ``, ale może czas to zmienić. Pozdr, Ł. Ten post edytował lukash82 29.10.2015, 17:37:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.09.2025 - 22:05 |