![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, cześć wszystkim! Jestem nowy na forum. Właśnie zaczynam zabawę z PHP, czytam poradniki i staram wykonywać zadania, aby zrozumieć ten język.
Jednym z zadań było aby za pomocą pętli stworzyć tabliczkę mnożenia. Zadanie wykonałem ale zapragnąłem wsadzić tabliczkę w <table></table>, udało mi się to zrobić, ale nie potrafię stworzyć kolumn, tzn, pierwsza kolumna to iloczyny 1, druga kolumna iloczyny 2, trzecia kolumna iloczyny 4 itd. Drugim moim problemem jest pytanie dlaczego w wypadku "while ($wynik <= 99)" pokazuje mi iloczyn 10, gdy ustawię "while ($wynik <= 100)" pokazuje iloczyn 11 itd... CODE <?php $liczba = 1; $mnoznik = 1; $jestniejestzerem = ($liczba == 0) ? 1 : 0; //1 : 0 - prawda : fałsz. if ($jestniejestzerem == 0) { echo "<table border=1 bgcolor=yellow>"; while ($wynik <= 99) //dlaczego jak ustawiam 99 to pokazuje iloczyn 10, jak ustawie 100 to iloczyn 11 itd.? { echo "<tr>"; $wynik = $liczba * $mnoznik; echo "<td>$liczba*$mnoznik=$wynik</td>"; $mnoznik ++; echo "</tr>"; if ($wynik == $liczba*10) { $liczba++; $mnoznik = 1; } } echo "</table>"; //jak zrobić aby tabele się łamały, i były obok siebie? Tzn. kolumna iloczynów jedynek, następnie kolumna iloczynów dwójek, trójek... itp.? } else { echo "Nie można mnożyć prez 0."; } ?> Pewnie odpowiedzi są proste, ale jest już późno, nie mam siły i się poddaje. Za pomoc klikam "pomógł". Do usłyszenia! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm, wykombinowałeś
![]() Tabliczka mnożenie to podwójna pętla for - masz kolejne zadanie do wykonania ![]() -------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedź mar1aczi, o to rozwiązanie twojego zadania:
CODE <? for($liczba=1;$liczba<=10;$liczba++) { for($mnoznik=1;$mnoznik<=10;$mnoznik++) { echo "<table border=1 bgcolor=yellow>"; //z tym się nie udało align=right lub style=float:right echo "<tr>"; $wynik = $liczba * $mnoznik; echo "<td>$liczba*$mnoznik=$wynik</td>"; echo "</tr>"; echo "</table>"; } } ?> Zostaje tylko pytanie, jak zrobić kolumny z iloczynami obok siebie. Próbowałem zastosować align=right lub style=float:right, lecz nie dało to efektu - takiego jakiego oczekuje, poszczególne iloczyny nie są rozbijane na kolumny, tylko traktowane jako ciąg. Jak to zrobić?;] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 731 Pomógł: 141 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: śląskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Szanuj innych czas! Kliknij
![]() |
|
|
![]()
|
|
Ddzięki, szczegóły już dopracuje!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:36 |